Ринок праці краю: які корективи внесла пандемія?

693

Ринок праці краю: ріст безробіття та зменшення кількості працевлаштованого населення. Пандемія внесла корективи практично у всі сфери діяльності. Не оминули карантинні обмеження працедавців та безробітних. Перші скорочують виробництво та вивільняють найману працю. Другі шукають роботу.

Збільшення тих, хто хоче працювати та водночас зменшення кількості робочих місць. Саме так служба зайнятості характеризує 2020-й. Поточний рік – рік пандемії. Вона внесла корективи практично у всі сфери діяльності. Не оминули карантинні обмеження працедавців та безробітних.

У той час, коли безробітні готові працювати будь-де, працедавці скорочують виробництво та вивільняють найману працю. Ця тенденція – стала протягом року, а ось пік безробіття у службі зайнятості очікують на зиму. Причин – кілька. Перша– сезонність,ще одна – реорганізація

Люди залишаться без роботи, а працедавці практично не шукають нових кадрів, обходяться тими, які вже є. Хоча, кажуть у службі зайнятості, 10-ка вакансій є і вона, навіть у час пандемії, не змінюється.

У топі і медична сестра, втім така вакансія укомплектовується дуже складно. Заробітна плата- 5-5,5тисяч гривень, це навіть менше від середньої. За такі гроші люди не хочуть ризикувати власним життям і здоров’ям.

Єдине, що зросло у період карантину, це – соціальні гарантії. Мінімальна допомога з безробіття для людей, які працювали за останній рік шість місяців і більше становить 1800 гривень. Для тих, які в поточному році працювали менше як шість місяців або довгий період не працювали взагалі, – 1000 гривень. Максимальна допомога – понад 9 тисяч гривень.

Сума – невелика, кажуть у центрі зайнятості, а тому стараються якнайшвидше знати безробітному роботу. Один з ефективних методів – індивідуальне навчання під кожного роботодавця. Це – дуальна форма, де є і теорія, і практика.

У 99%, кажуть у службі, люди на тих підприємствах і залишаються працювати. За період навчання вже добре вивчать нове робоче місце. А ще більшість працедавців, зважаючи на  проблеми з громадським транспортом, забезпечують доїзд до роботи.

" " " "