Грошей катма – чому змілів обласний бюджет?

815

Грошей катма, вистачить лише на необхідне. Саме так можна сказати про проєкт обласного бюджету на 2021 рік. Днями Хмельницька ОДА оприлюднила  документ у себе на сайті. Фінуравління адміністрації розрахувало, що кошторис Хмельниччини буде ледь 3 мільярди гривень. Більша частина – дотації з держбюджету, решта – власні заробітки. Для порівняння, кошторис цілої області менший за кошторис міста Хмельницький. Причому ще кілька років тому обласна казна мала і 6, і 8 мільярдів.

Фізособи на мільярд! Хмельницька обласна державна адміністрація оприлюднила проєкт обласного бюджету на 2021 рік. Прогнозується, що доходи загального фонду складуть 1 мільярд 210 мільйонів гривень. В порівнянні з нинішніми показниками це на 12,5% більше. Найбільше до обласної скарбниці покладуть ФОПи – це 90,2% їхніх податків на доходи, або 1 мільярд 91 мільйон 200 тисяч гривень. Далі у структурі доходів ПДФО від бюджетників – 39,1%; промисловість – 21,3%; агросектор, лісове та рибне господарства  – 17% надходжень.

Фонд оплати праці бюджетників складе понад 13 мільярдів гривень на майже 100 тисяч робітників. Решта ж усіх, це 142тисячі працівників, отримають сумарно 20 мільярдів. Якщо просто, то зарплата в небюджетній сфері за останніх два роки зросла на 13%. Водночас, через пандемію в області з березня фіксували зниження економічної активності.

Разом із тим у 2020-му році дотація з державного бюджету зменшилася на 235 мільйонів гривень. Ці гроші в основному йшли транзитом через обласну казну до місцевих громад. Власне, такого ж прогнозу фінансисти ОДА притримуються і на 2021 рік. Очікують, що Хмельниччина отримає не більше як 1 мільярд 602 мільйони гривень. Якщо звести до купи  і власні доходи, і  держпідтримку  виходить майже 3 мільярди гривень на область. Словом, власні заробітки зросли, а от дотації зменшилися. Голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій назвав бюджет області базовим, що покриє базові потреби в зарплаті, комунальних платежах, в харчуванні підопічних закладах і купівлі медикаментів.

До слова, згідно із законодавством усі місцеві бюджети мають бути ухвалені до 25 грудня, тож лишилося по суті кілька днів. В обласній раді бюджет слухатимуть в четвер. Якщо ж не встигнуть, то можуть постраждати деякі життєво необхідні напрямки функціонування області.

В обласній раді пояснили, чому з року в рік обласна казна міліє. Виявляється, тут винна не криза, а децентралізація. Протягом останніх 5 років обласний бюджет був транзитером грошей між державою і громадами, нині ж ОТГ вийшли на прямі міжбюджетні відносини. З 2020 року і далі посередницька функція більше не потрібна. Тому й зміліла казна. Чиновники обласної ради називають цей процес природнім.

" " " "