Серпень місяць – сезон для продавців шкільного краму. Підсумки тижня.

1694

Серпень місяць – сезон для продавців шкільного краму. І гаряча пора для батьків, котрі, за традицією, оговтуються і згадують – дитину треба зібрати до школи. Родителі вигрібають останні гроші для того, щоби вгодити чаду і вчителям, котрі часто-густо ставлять свої вимоги до канцтоварів, шкільної та спортивної форми. Цього тижня ми вирішили дізнатися скільки коштує хмельницький школяр. І, заодно, з’ясувати чи мають право педагоги вказувати що й де купляти. Оксана Чушкіна продовжить тему.

Ось ця пані разом із донькою-п’ятикласницею кілька хвилин вивчає вітрину одного із супермаркетів канцтоварів міста. Вибирає необхідне для навчання приладдя. Не приховує, з собою прихопила чималу суму.

Жінка розповідає, крім канцтоварів, цьогоріч планує придбати дитині і шкільну форму. Лишень від однієї згадки про це здригається.

Взагалі підготовка до школи – річ не дешева. Канцтовари плюс ранець плюс форма – спортивна й шкільна і можна попрощатися із зарплатою. Моніторинг цін 2017-ть – цьому підтвердження. Хмельницький речовий ринок. Шкільна форма.

Продавці традиційно переконують, у них – дешевше. І краще, аніж у магазинах. Там же ковдру тягнуть на свою сторону. Щодо форми, то ціни і справді практично не відрізняються. Та і ранці плюс-мінус вартують так само. У магазинах, до речі, мають приємні бонуси.

Із канцелярією та сама історія. Ціни – на ринку і в магазині є абсолютно різні. Вони вар’юються в залежності від фірми-виробника і якості товару. Зібрати шкільне приладдя для першачка можна навіть за 300 грн. Ми спробували – ось чек. А в ньому аж 38 позицій. Тут все для праці та малювання. Плюс зошити.

Пенал з начинкою – також у чеку.

Гумка – 4,30, олівець – 3,50, точилка – 32 гривні, лінійка – 5,99, ручки – від 8 гривеньза штуку – це якщо фірмові. Звичайні можна знайти і дешевше – як в магазині, так і на ринку. Усе залежить виключно від батьківського гаманця. І геть не від педагогів, котрі інколи із якогось дива розповідають родителям що і де потрібно купувати. У Департаменті освіти міста кажуть, будь-які закиди в сторону канцелярії – суцільний нонсенс.

Єдиним винятком серед канцелярії є так званий робочий зошит. Обирати той чи інший педагоги мають законне право, утім, й батьки можуть і мають право вплинути на вчителя.

Шкільна форма, до речі, також не входить до конче необхідних речей для школи. Норм про її обов’язковість не існує. Хоча загальношкільна рада має право ввести свою форму одягу. Утім, не нав’язувати, а рекомендувати. Крапка.

Якщо шкільна форма – річ добровільна, то спортивна – обов’язкова відповідно до правил гігієни. Причому дизайну, кольору, марки чи якості вони не регламентують.

У Департаменті освіти кажуть, якщо раптом у школі хтось до чогось вас починає змушувати головне – не мовчіть.

Отож, шановні батьки, догоджайте дітям. А вони нехай догоджають педагогам не правильним зошитком чи формою, а оцінками і успіхами в навчанні.

 

" " " "