Щаслива пенсіонерка?

653

Держбюджет під подушку. Верховна рада ухвалила в другому читанні головний кошторис країни. Основні параметри бентежать: рекордний дефіцит – 246 мільярдів гривень, долар по 29-ть, держборг на рівні 65% ВВП, інфляція понад 7%. Водночас, міністр фінансів Сергій Марченко запевнив, щу бюджет передбачає підвищення зарплат вчителям на 25% і лікарям на 30%. Окрім того, в головному кошторисі передбачено зростання на 165 гривень мінімальної  пенсії, відбуватиметься це поступово у три етапи. А ще усі 75-річні пенсіонери отримають додатково 400 гривень, а 80-річні по 500до основних виплат. За держбюджет проголосувало 289 народних обранців. Тим часом, ми вирішили дізнатися про фінанси, на які живуть хмельницькі пенсіонери, і , навіть, знайшли щасливу пенсіонерку. Як виявляється, для цього зовсім не потрібні мільйони.

Валентина Михайлівна – хмельничанка і пенсіонерка. Із радістю погодилася нам розказати про свій сімейний бюджет. Жінка – життєрадісна і привітна, живе із кицькою Діаною. Діти далеко.  Має 46 років стажу і єдину роботу. Кар’єру почала ще в 16 років з рядової працівниці на підприємстві у сфері зв’язку. За цей час дослужилася  до керівної посади. Має гарну пенсію, як на українські реалії. Тому не має субсидії чи інших комунальних пільг.

Пенсія – єдине джерело прибутків пенсіонерки.  20% видатків від надходження – це комуналка.  Звісно, усе залежить від вартості опалення.

Далі, понад 50%, витрачає на їжу. Валентина Михайлівна зізнається, що ласунка.

Ще близько 1000 гривень жінка витрачає, на щастя, не наліки,  а на вітаміни. Це десь 13% від пенсії.

Валентина Михайлівна зізнається, на одяг грошей не витрачає, це їй вже не цікаво. Якщо порахувати, то з восьми тисяч пенсії залишається ще від однієї до півтори тисячі гривень, як який місяць. Тому, може, навіть, трошки заощаджувати. Себе вважає, щасливою, і, навіть, трохи соромиться своєї високої пенсії. Каже, серед її друзів, колег, знайомих вона така одна заможна.

" " " "