Сімейні молочні ферми на Хмельниччині

1488

Молочне тваринництво у селі. На Хмельниччині працює 17 сімейних молочних ферм. Одна з них – у селі Аркадіївці, що у Лісовогривецькій громаді. Її створили двоє братів – Володимир та Віктор Бойки. З назвою не вигадували. Вона – проста і лаконічна – «У Бойків». Як працюють фермери чи користуються державною підтримкою та обласними програмами?

Розвиток молочного тваринництва, а відповідно і сільської території. В Україні набирає обертів проєкт«Сімейні молочні ферми». Стартував він у 2017-му році. За три роки  у семи областях створили 57 молочних ферм. Хмельниччина серед усіх регіонів -попереду. У нас – 17 господарств.

На Хмельниччині перші молочні фермиз’явилисядва роки тому в Ізяславському районі.У 2020-му сімейну молочну ферму створили у селі Аркадіївці, що у Лісовогривецькій громаді. Її заснували двоє братів – Володимир та Віктор Бойки. З назвою не вигадували. Вона – проста і лаконічна – «У Бойків».

Зараз господарство налічує 16 корів. А ось саму молочну ферму брати зводили з нуля.Започаткувати справу, каже пан Володимир, самі б не зуміли. У всьому допоміг проект «Сімейні молочні ферми». Він надає позики в трьох напрямках.

Окрім цього, є чимало державних програм підтримки. Поки що пан Володимир ними не користувався. Зараз він -фоп, але після реєстрації як «сімейне господарство» зможеотримати відшкодування. Наприклад, щодо ЄСВ.

Окрім цієї програми, працюють й інші. Можна отримати 3 тисячі гривень за гектар землі, 30% відшкодування на будівництво тваринницьких комплексів, 5-відсотковий кредит, де решту покриває держава та безвідсоткові кредити до півмільйона гривень на 5 років. Також держава передбачає 5 тисяч гривень на корову.

Придбати корову також можна з вигодою. Діє програма часткової компенсації на придбане племінне поголів’я до 50% вартості, але не понад 31,5 тисячу гривень за одного нетеля. Окрім державних, працює і обласна програма. Це – відшкодування за доїльні апарати, холодильне обладнання, аналізатори молока тощо. Програм – чимало, можливо, не всі про них чули, втім саме вони можуть стати локомотивом створення сімейних молочних ферм, а ті рушіями розвитку молочного тваринництва, а відповідно і сільської території.

" " " "