Складну операцію на серці провели у Хмельницькому.

1776

Складну операцію на серці провели у Хмельницькому. Хірурги  кардіоцентру  більш, ніж чотири години робили оперативне втручання 56-річному пацієнту. Тепер на хворого очікує тривалий процес реабілітації,  а лікарі отримали новий досвід в лікуванні серцевих патологій.

Понад чотири години в операційній. Такі зусилля довелося прикласти лікарям,аби «полагодити» серце 56-річного хворого.  Чоловік страждав на гіпертрофічну кардіоміопатію – вроджену патологію серця. Така хвороба характеризується задишкою, запамороченням та аритмією, тож життя пацієнта було під загрозою. Виконували операцію хірурги Хмельницького кардіоцентру та фахівці Київського інституту  серцево-судинної хірургії  імені Амосова.

Раніше подібні операції виконувались лише у столиці. Відтепер спеціалісти Хмельницького кардіоцентру мають можливість  робити  складне оперативне втручання у стінах обласного мед закладу. На реабілітацію  хворому потрібно до двох місяців.

Вчасне виявлення патологія  сприяє швидкому лікуванню кардіоміопатії. Ця хвороба  може проявлятися у ранньому віці – у спортсменів, військовослужбовців чи дітей, що  роблять вправи на фізкультурі. Тож вкрай важливо робити періодичні обстеження, кажуть лікарі.

З кожних ста хворих на кардіоміопатію  після фізичних навантажень помирає 10. Раннє обстеження дає надію пацієнту на життя поза зоною ризику.

 

 

" " " "