Сортування сміття з 2018-го: чи готовий Хмельницький?

1787

Органіка, скло, пластик та папір. З першого січня в Україні мають сортувати сміття за видами матеріалів.  Такі вимоги впроваджуються в межах угоди про Асоціацію з Євросоюзом.  Чи готові хмельничани до обов’язкового сортування побутових відходів  – з’ясовувала наша знімальна група.

Сухі та мокрі відходи  – в окремі  контейнери. Вже місяць як українці зобов’язані сортувати сміття. Відповідне рішення було ухвалене ще у 2012-му, проте  тільки  зараз набуло  чинності.

Хмельничанин  Руслан  нині  виносить сміття. В його  пакеті  упереміш –  пластик, папір та органіка. Про те, що порушує закон  хлопець  знає,  утім   іншого  виходу  не  бачить.

Раніше намагався відходи розподіляти, – каже Руслан.  Утім  потім збагнув , що витрачає свій час  та зусилля  – намарно.

У мерії пояснюють, що сортування відходів нині відбувається безпосередньо на міському сміттєзвалищі. За такою схемою Хмельницький працює вже рік.

Подальшу програму поводження з відходами розробляють згідно з концепцією сміттєпереробного заводу.  Його хочуть звести у Хмельницькому вже за кілька років. Ну а до кінця 2019-го планують забезпечити місто роздільними контейнерами.

Таким чином у Хмельницькому планують переробляти більше 80-ти відсотків сміття. А поки завод не побудували, розробляють програми окремого збору  зелених, будівельних  та небезпечних відходів. Остання має запрацювати в обласному центрі вже у квітні.

 

" " " "