Сортування сміття.

1089

Сортувати сміття зобов’яжуть з першого січня українців. Цього вимагає від нас Європейський  Союз. Це робиться для того, аби скоротити  кількість відходів, що вивозять на полігони. Проте механізмів стимулювання підприємців до сміттєсортувального бізнесу поки немає.  Комунальне підприємство «Спецкомунтранс» щодня вивозить більше двадцяти тонн сміття щодня,  і лише третина з цього підлягає переробці.

Менше вивозити сміття на полігони, більше сортувати та переробляти – до цього закликає українців цивілізована Європа. Вже з першого січня Україна зобов’язалася  розподіляти все сміття за видами матеріалів, а також виокремлювати з нього придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. «Спецкомунтранс» щодня вивозить з міста близько 24 тонн відходів.  Столичні фахівці зробили дослідження побутових рештків – значну частину з них складає органіка.

Місто вже зробило перший крок до того, аби небезпечний пластик не потрапляв на полігон, а йшов на повторну переробку.

Як кажуть на підприємстві, у 2018 році контейнерів для роздільного збору сміття побільшає.

Дотепер у Хмельницькому небагато підприємців готові взятися за переробку сміття – такий бізнес вважається збитковим. Тож, сподіваємось, наступного року  кількість відходів, що вивозять на полігон , скоротиться в рази, і  вторинна сировина із сміттєвих контейнерів знайде своє вигідне застосування.

 

 

 

 

" " " "