В Україні зміняться умови реєстрації сільгосптехніки

852

Нардеп Лабазюк пояснив, чи зможуть аграрії купувати нові зразки с/г техніки

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №6070-1, який передбачає, зокрема, зміни умов реєстрації сільськогосподарської та дорожньо-будівельної техніки.

Як пояснив під час виступу у сесійній залі народний депутат України, член політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» Сергій Лабазюк, наразі у фермерів виникла проблема реєстрації тракторів, землерийних, меліоративних машин та іншої сільгосптехніки. Проблема виникла якраз після прийняття закону «Про технічні регламенти» у 2021 році, адже Мінекономіки довелося скасувати діючу систему оцінки відповідності техніки.

«До чого це призвело сьогодні⁉️ При покупці тракторів та іншої техніки аграрії не можуть її зареєструвати, а відповідно і використовувати. Це негативно впливає на розвиток нашого агросектору. На засіданні комітету ми зважили всі «за» і «проти» та дійшли висновку: альтернативний законопроект №6070-1 більш короткий та технічний у порівнянні з основним №6070, який не просто вирішує проблему, а змінює градацію видів техніки, порядок акредитації інспекторів тощо. В ньому надто багато складних механізмів, щоб швидко розглянути і вирішити проблему», – пояснив член Аграрного комітету Сергій Лабазюк.

Законопроект урегульовує питання реєстрації тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, землерийних, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, технологічного транспорту, інших механізмів та видачі посвідчень тракториста-машиніста. Для виконання цих функцій має бути призначений відповідний орган з реєстрації.

Також визначаються повноваження та порядок роботи органу з реєстрації, запроваджується періодичний технічний контроль технічних засобів для агропромислового комплексу.

Нагадаємо, до цього Сергій Лабазюк запропонував законодавчі шляхи стимулювання вітчизняного виробництва молока.

" " " "