Соціальну гру «Переселенська блуканина» презентували у Хмельницькому.

1175

У Хмельницькому презентували гру «Переселенська блуканина». Ця гра показує проблеми, з якими доводиться стикатись переселенцям в Україні. Її розробила громадська організація «Радник з питань ВПО» за підтримки Міністерства соціальної політики та міжнародних партнерів. Мета гри – продемонструвати шлях переселенця з моменту переїзду та перетину контрольно-пропускних пунктів до оформлення виплат, отримання втрачених документів та оплати комунальних послуг.

В Хмельницькому презентували “Переселенську блуканину” – настільну гру, автором якої є Програма “Радник з питань ВПО”, започаткована Мінсоцполітики України. Гра, яка була розроблена для того, аби в інтерактивній формі, формі соціальної гри показати, яким може бути шлях внутрішньо переміщеної особи від того моменту, як вона прийняла для себе рішення виїхати з окупованих територій і отримати статус внутрішньо переміщеної особи.

Ця гра не для переселенців, вони і так все це відчувають, ця гра для тих, хто живе з ними поруч, працює в урядових установах і іноді не розуміє, як це важко. Без розуміння немає боротьби за свої права. Це близько 60 реальних ситуацій. З ними кожен день стикаються в реальному житті. Це несерйозна форма для серйозних проблем.

Мета цієї соціальної гри – крок за кроком показати шлях переселенця з моменту прийняття рішення про переїзд і до моменту, коли людина повністю пристосувалася до життя в новому середовищі. Таким чином, можна доступно розповісти широкому загалу нашої країни про труднощі переселенців, з якими вони щодня стикаються, а також привернути увагу до порушення прав і проблем інтеграції цієї категорії громадян України

Пані Анастасія вже три роки проживає у Хмельницькому. Сьогодні вона керує місцевим клубом толерантності. В 2014 – му році разом із родиною вона переїхала до нас з Луганська. Каже, гру «Переселенська блуканина» пройшла в реальному житті. Довелось пані Анастасії зіткнутись і з байдужістю і з некомпетенцією працівників різноманітних організацій.

Пані Анастасія стверджує, сьогодні ситуація змінилась на краще. За її словами, хмельничани загалом, люди толерантні і не ставляться до переселенців із ворожістю. Пані Анастасія переконана, гра безумовно допоможе краще зрозуміти переселенців, але не впевнена, що «Переселенска блуканина» віднайде своє місце у громаді.

Може й цинічно перекладати життя переселенців на гру.. Але, якщо вона допоможе людям краще зрозуміти один одного – то може і варто зіграти.

 

 

" " " "