Спецрепортаж . Герої Чорнобиля – тридцять друга весна.

819

26 квітня минуло 32 роки з дня катастрофи на Чорнобильській електростанції. Тоді стався потужний вибух четвертого реактору. Наслідки аварії ліквідовували майже десять років. Основна частина необхідних робіт була виконана у 1986 – 1987 роках. За дванадцять місяців ліквідації наслідків вибуху у зоні відчуження перебувало понад двісті сорок тисяч людей. Кожен із них отримав свою дозу радіації. Масштаби ураження не мають аналогів у світовій історії.

Микола Антонюк – один із учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. У зоні відчуження разом зі своє бригадою перебував чотири місяці. За цей час вони встигли допомогти не одній родині, яка вирішила залишитися на території катастрофи.  Каже, тоді мало що розумів, давали накази і мусив їх виконувати. Нині має другу групу інвалідності.

Тоді на подолання наслідків найбільшої атомної катастрофи спрямували усі сили. Зі всієї України до Прип’яті привозили молодих хлопців. Вони ціною власного здоров’я рятували наше майбутнє. Сьогодні майже всі ліквідатори у поважному віці. І хоч, ті дні вже давно минули – пам’ять про них досі жива.

У тридцять другу річницю аварії на Чорнобильській електростанції відзначають ліквідаторів. Це – пожежні, військовослужбовці, правоохоронці, будівельники та медичні працівники. Вони рятували не лише нашу країну. Вони рятували весь світ.

Та ще багато ліквідаторів залишилося живими. У день річниці трагедії – очевидців тих страшних подій нагороджують медалями, дипломами та людською вдячністю. Традиційно долучився до відзначення й народний депутат України Сергій Лабазюк. Від імені нардепа подяки та грошові винагороди отримало шестеро хмельничан-ліквідаторів та троє чорнобильців – членів ветеранської організації співробітників органів внутрішніх справ.

Окрім того, нардеп профінансував членам спілки чорнобильців Волочиського та Хмельницького району поїздки у селище Зарваниця, яке славиться своїм цілющим джерелом та іншими святинями.

" " " "