Спецрепортаж . Кошти з державної субвенції на 188 округ активно застосовуються на місцях .

1164

Збудовані ще півстоліття тому, та стільки ж часу без належного фінансування та повноцінних ремонтів. Таке сьогодення у майже кожному  соціально важливому об’єкті як на селі, так у місті . Цього  року завдяки роботі у парламенті народного депутата України Сергія Лабазюка на його 188 округ, а це Волочиський та Хмельницький район вдалося з державного бюджету скерувати понад 20 мільйонів гривень.  Усі кошти виділені на реальні проекти, у кожну ОТГ та сільську раду цих районів.  Більше чотирьох з половиною мільйонів гривень субвенції із державного бюджету були направлені на вирішення нагальних проблем населених пунктів і  Волочиської міської територіальної об’єднаної громади.

Велика частина цих коштів  була спрямована на розвиток культурних та освітніх закладів міста та сіл цієї ОТГ.  Так, у будинку культури у  мікрорайоні Волочиськ 1 зробили ремонт та встановили електричне опалення. Директор закладу каже, робота системи дає змогу за лічені години обігріти весь заклад. При виборі саме цього виду опалення велика увага приділялася заощадливості . Економія відносно  газової становить близько п’ятдесяти відсотків.

А в будинку культури села Яхнівці тривалий проміжок часу були проблеми із покрівлею. При несвоєчасному ремонті існувала ймовірність обвалу перекриття стелі. Тому аби зберегти заклад, було вирішено повністю відремонтувати покрівлю та замінити старий шифер на металевий профнастил.

В ході об’їзду посадовці  завітали і у місцевий НВК.  Цього року тут навчається більше сотні школярів із трьох населених пунктів. Ця школа за планом об’єднання та реорганізації є опорною у північному регіоні об’єднаної громади. Директор НВК наголошує, багато років заклад турбували проблеми зі старими вікнами. Цього навчального року майже всі віконні конструкції були замінені, на це з державного бюджету було виділено 290 тис. грн.

Як і у Волочиській міській так і загалом і у Волочиському районі кошти з державної субвенції майже освоєні. Тож суми потрібно збільшувати, адже є над чим працювати в подальшому, зазначив народний депутат України Сергій Лабазюк.

У Хмельницькому районі також продовжують активно освоювати субвенцію з державного бюджету, що вдалося спрямувати народному депутату Сергію Лабазюку на округ.  З цих коштів 700 тисяч гривень отримав дитячий садок «Вербиченька», що знаходиться у селі Богданівці. Їх витратять на благоустрій прилеглої території, площа якої складає 1900 квадратних метрів.

На прикладі невеликого селища Івашківці можна показати, як вдало використовується державна субвенція. У цьому році підходить до завершення будівництво водогону. На такі необхідні блага люди чекали вже не один рік. І відтепер кожен житель селища отримає воду.

А от в селі Малашівці 2017 рік став визначним. У них тільки розпочалося будівництво водогону. Отримані 400 тисяч гривень планують використати на встановлення водонапірної вежі.

Відзначають важливі зрушення і у селі Шаровечка Хмельницького району. Цього року на розвиток шкільного навчального закладу було вже вдруге виділено державну субвенцію. 300 тисяч гривень використають на будівництво харчоблоку.

За допомоги нардепа нове операційне обладнання з’явилося і в Хмельницькій  центральній районній лікарні. Зокрема, був придбаний лазерний коагулятор.  Апарат розрахований для операції на нижніх кінцівках у випадку варикозних сіток та інших захворювань на перших та других стадіях. Для пацієнтів такі процедури безкоштовні та  менш травматичні.  Після операції людина не потребує довготривалої реабілітації та декілька годин може повертатися до звичних справ.

І це лише невелика частина тих робіт, що тривають сьогодні у Хмельницькому та Волочиському районах.  Народний депутат зазначає, таку ж діяльність проводитиме і на наступний рік. Додає  головне спільною роботою досягнути якомога більшого розвитку кожного населеного пункту та спільно з місцевим самоврядуванням будувати краще та гідне для майбутнього як нашого поділля так і країни загалом.

" " " "