Спецрепортаж . Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти .

1144

 Нині в Україні – гострий дефіцит робітничих кадрів. А матеріально-технічна база та навчальні програми закладів ПТО – застарілі. За кордоном цю проблему вже давно вирішили: ті, хто потребує робітничих кадрів, бере участь у їх навчанні. Такий досвід поступово починають переймати й на теренах Хмельниччини. Ще у червні народний депутат Сергій Лабазюк ініціював діалог між представниками бізнесу та профтехосвіти.

 Аби такі песимістичні прогнози не стали реальністю, розпочали другий етап проекту «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти».

У межах проекту на базі шістьох закладів ПТО відбулися робочі зустрічі між представниками бізнесу та професійно-технічної освіти. Підприємці оглянули матеріально-технічну базу та відвідали показові заняття. Відтак, разом з освітянами та учнями зібралися за одним столом, аби обговорити можливі шляхи виходу із кадрової кризи. Однією з причин якої є стереотип, припускають освітяни, начебто професійно-технічна освіта – непрестижна.

  Підприємці зазначають, аби випускники у закладі отримали не лише диплом, а й необхідні навички, важливо збільшити частку практичних занять. А це можна зробити через співпрацю закладів ПТО та бізнесу.

 Такі зустрічі – можливість налагодити зв’язок з потенційними роботодавцями, переконані в закладах ПТО.

 Частково шляхи співпраці вже знайшли у ВПУ №25. Там впроваджують елементи дуальної освіти, які передбачають навчання учнів безпосередньо на виробництві.

 Організатори зазначають, проект створений, насамперед для блага учнів. Про це говорить і назва другого етапу «Кожному випускнику – перше робоче місце». Тетяна Аносова, учениця Чорноострівського професійного аграрного ліцею, таке вже має. І отримала його завдяки проекту. Дівчина навчається на кухара. Саме під час робочої зустрічі її помітили та запросили працювати в один із ресторанів Волочиська. Секрет успіху, зізнається дівчина, криється в бажанні працювати та вдосконалюватися.

 За підсумками кожної робочої зустрічі представники бізнесу та закладів ПТО підписують меморандум про співпрацю. Такий документ вже підписали Центр ПТО сфери послуг ВПУ №25, 4 та 11, що у місті Хмельницькому. А також два заклади районів – Чорноострівський професійний аграрний ліцей та Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей. Пропозиції, які озвучили дві сторони, Сергій Лабазюк ініціюватиме на законодавчому рівні.

" " " "