Старосинявська ОТГ. Підсумки тижня .

2846

Один район – одна громада. Старосинявська ОТГ є однією з трьох за унікальністю об’єднання.  У рамках реформи довкола  місцевої селищної ради  згуртувались 45 населених пунктів та понад 20 тисяч людей.  За два з половиною роки існування громади із дотаційного бюджет став працювати  для місцевих. Нині тут будують водогони, планують ремонтувати дороги та вже відкрили сучасний ЦНАП .

Старосинявська  ОТГ  була створена у серпні 2015 року. Хоча реформи сприймалися і депутатським корпусом і самими мешканцями не популярно, проте нині громада працює умовах «сам собі господар» і має  гарні можливості співпраці з інвесторами, аграріями та іншими представниками, котрі налаштовані на розвиток промислової зони. Наприкінці березня  свої двері  у Старій Синяві відкрив сучасний ЦНАП  Попередній районний  не мав такого просторого приміщення , нижчий був і рівень обслуговування .  В новому Центрі можна буде отримати послуги, найнеобхідніші  для ОТГ – соціальні та земельні, реєстрація бізнесу та навіть оплата комунальних платежів.

В найкоротші терміни та без черг у ЦНАПі будуть обслуговувати жителів усієї громади. За день тут можуть прийняти до ста відвідувачів. Громадяни високий  рівень послуг  зможуть оцінити вже найближчим часом.

У ЦНАПі обладнано 19 робочих місць, дитячий куточок  та пандус. Допомогу у створенні  Центру надала міжнародна програма «U-LEAD з Європою». Хмельницькі громади беруть активну участь у цій програмі. Спеціалісти Центру за підтримки шведських партнерів пройшли відповідні кваліфікаційні навчання.

Плата за надані послуги у ЦНАПі буде надходити до бюджету громади. Найвагомішою часткою наповнюваності  кошторису ОТГ є податки. Завдяки фінансовим надходженням на Старосинявщині  вже почали реалізовувати програму «Питна вода». Проблема  з живильною вологою для селян постала гостро.

Більше ста тисяч гривень вже пішло на прокладання труб  у двох селах району – Лисанівці та Паньківці. Тривають пусконалагоджувальні роботи, введення в дію водогону в громаді очікують  до кінця року.

Тож кошти працюють на громаду – з допомогою державної субвенції та місцевих  керівників селяни  матимуть  централізоване водопостачання.

Всього ж  у громаді проклали 28 кілометрів водогону. Відразу після постачання води до осель селян, візьмуться і за дороги, каже голова громади.

Значне фінансування після децентралізації отримала і  освіта. Місцева опорна школа  поповнилась новим обладнанням та зробила  ремонт. Ошатна актова зала, мультимедійні дошки та  сучасні реактиви – до послуг школярів.

Пояснювати закони Ньютона тепер простіше і на уроці фізики. Цей клас теж має технічне поповнення.

У навчально-виховному комплексі  навчається більше чотирьох сотень учнів. Тут є логопед, психолог  та кімната розвантаження. Працюють педагоги і з дітьми з  особливими освітніми потребами. А ще тут дбають , аби діти з сільської місцевості не відчували дискомфорту в навчанні.

Опорна школа отримала кошти на власний розвиток, вигравши конкурс.

Старосинявський край, зберігши свою цілісність, одним з перших взяв участь у децентралізацій ній реформі.  Тут шукають кошти та шляхи для покращення життя  жителів  громади. І такі ризики приносять гарні результати  для подальшого  гуртування усіх населених пунктів  унікальної ОТГ.

" " " "