Статистика приголомшує: у Хмельницькому платять меншу зарплату, ніж на периферії області

Жителі, принаймн,і чотирьох адміністративних одиниць, одержують більшу платню за свою роботу, ніж хмельничани

809

На засіданні, що відбулося в облдержадміністрації, були оприлюднені цифри, що спонукають до роздумів. Зокрема, про співвідношення зарплат у розрізі населених пунктів регіону.

Тим, що на Хмельниччині традиційно нижча платня, ніж у середньому по Україні, сьогодні вже нікого не здивуєш. Так, загалом по Україні цей показник вже перейшов у п’ятирозрядний і від березня нинішнього року нижче 10 тисяч не опускався. Але нашій Хмельниччині до п’яти розрядів ще далеченько. Зокрема, за серпень показник середньої зарплати в нашій області склав 8 617 гривень.

Проте і на Хмельниччині є адміністративні одиниці, в яких середній заробіток відчутно вищий за той, що фіксується по області загалом. З великим випередженням ідуть жителі Нетішина. У них середньомісячна платня за підсумками другого кварталу 2019 року (свіжіших даних ОДА не дає) становила 15 758 гривень. Втім, це не дивно, адже багато нетішинців трудяться на атомній станції, а там все-таки зарплати значно вищі, ніж на інших підприємствах. П’ятирозрядний розмір зарплати одержують також у Старокостянтинівському районі. Там цей показник становив 11 202 гривні. Менше 10 тисяч, але більше, ніж у середньому по області, одержують також у Славуті – 9 592 гривні та Шепетівці – 9 006 гривень. При цьому обласний центр у четвірку лідерів не потрапив, що може свідчити про два фактори: або хмельницькі роботодавці “зажерлися” і платять людям копійки, або тіньовий сектор зарплати займає чималу нішу.

Дивіться також: Більше підприємців, більше робітників і вища зарплата: у Хмельницькому бізнес поступово виходить із тіні.

Відрадно, що абсолютний розмір зарплатного боргу, порівняно до початку року, в нашій області відчутно скоротився. Якщо в січні загальний борг роботодавців Хмельниччини своїм найманим працівникам становив 13 млн 290,9 тис гривень, то за підсумками вересня цей показник був на рівні 5 млн 568 тисяч.

 

" " " "