STOP ПЛАСТИК

261

Закон, який обмежує використання пластикових пакетів, набрав чинності 10 грудня. Якщо раніше у магазинах чи ринках окремі з них були безкоштовні – то тепер доведеться платити. У такий спосіб держава стимулюватиме поступову відмову від пластику, який шкідливий для довкілля. А через два роки Україна планує повністю перейти на біорозкладні пакети.

Відтепер майже усі поліетиленові пакетики будуть платними. Вийняток – до прикладу для риби чи крупи, де це первинна упаковка. Також уряд планує на пластикові пакети встановити рекомендовані ціни, щоб стимулювати відмову від них.

Від січня 2023 року діятиме повна заборона на використання поліетиленових торбинок. Тоді українці мають перейти на біорозкладні. Наприклад, виготовлені з крохмалю чи паперу. Така практика поширена у багатьох країнах, зокрема, європейських.

За безкоштовні поліетиленові торбинки торговельні точки каратимуть гривнею. За цим слідкуватиме Держпродспоживслужба. Штрафи можуть сягати до 3 400-сот гривень, а з березня наступного року – до 34.

" " " "