Судовий форум у Хмельницькому

1013

Судова реформа: що, де, коли? У Хмельницькому на судовому форумі зібралася понад сотня служителів Феміди з усієї України. Так намагаються достукатися до українців й розтовкмачити незворотні зміни, що нині проваджуються у судовій системі. Зокрема йдеться про кадрові зміни й відбір суддів на конкурентних засадах. Вже незабаром, сім сотень, вибраних з понад п’яти тисяч претендентів після спец навчання займуть вакансії у місцевих судах. А їх збираються укрупнити. На створення чекає спеціалізований суд антикорупційний та з питань інтелектуальної власності.

Після початку судової реформи три тисячі суддів, а це третина від усієї кількості, за власним бажанням залишили систему. Країна гостро відчула брак суддівських кадрів. Адже без нормального судочинства будь-які права люди  – не більше, ніж декларація. Аби поліпшити рівень судів, служителі Феміди об’єднуються .

Нині, згідно із законодавством у кожному суді має бути щонайменше троє суддів, та часто такої кількості немає, а часом і потреби в цім так само. Вирішити такі процедурні проблеми може укрупнення судів.

А зміни до процесуального кодексу розширюють можливості правосуддя. Електронне судочинство та відеоконференц-зв’язок поліпшать і пришвидшать прийняття суддівських рішень. А для того, аби стати суддею тепер  потрібно подолати всі дев’ять кіл пекла – спеціально створену кваліфікаційну комісію.

Фактично будь-який суддя, аби працювати на такій посаді мусить хоч би раз пройти кваліфікаційну атестацію. Нині ж якраз відібрали сім сотень майбутніх суддів, які «дев’ять кіл» атестаційної комісії успішно подолали.

 

" " " "