На Хмельниччині відкрили меморіал на братській могилі вояків УНР

22 серпня меморіал урочисто відкрили у селі Великі Зозулинці

521

Виконання Державного Гімну та  підняття Державного Прапора, яке здійснив ветеран російсько−української  війни Роман Кулик, розпочали урочистість. Після цього було здійснено  освячення меморіалу та проведено спільну молитву за полеглих українських воїнів, яку звершили благочинний Красилівського округу Микола Хом’як та архімандрит Даниїл Тарнавський з Православної Церкви України, повідомляють на сторінці благодійного фонду «Героїка» у соцмережі «Фейсбук».

Вшанувати памꞌять, загиблих понад століття тому, воїнів УНР прибули  відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії з увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, начальник Центрального регіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, Перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук, Голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич, представники Збройних сил України, Служби безпеки України, громадськість з Хмельниччини, Києва, Херсонщини та Львова.

 

Меморіал у Великих Зозулинцях увічнить памꞌять про найкривавішу битву воїнів УНР з «червоними», що відбулася на Хмельниччині 7 липня 1920 року. Тоді, на світанку, більшовики захопили український обоз, який, окрім майна та провізії, транспортував ще й поранених.  Рятувати побратимів від загибелі кинулися підстаршинська школа, 16-й та 17-й Запасові стрілецькі курені. Усіх полонених більшовики стратили після бою. Полеглих у бою і страчених українських воїнів «червоні» закопали у великій ямі, яку викопали на краю сільського цвинтаря.

У 2018 р. Український інститут національної памꞌяті звернувся  до фахівців КП Львіввської облради з проханням провести ексгумацію останків українських вояків. Тоді ж було здійснено перепоховання за християнським обрядом та військовими почестями 26 останків захисників України.

Меморіал збудував благодійний фонд «Героїка» за кошти жертводавців. Загалом його будівництво, яке очолив  ветеран російсько−української війни Олег Собченко, тривало  68 днів. Загальна  сума вартості будівництва сягнула 280 тис. гривень. Проте усе це були кошти, які пожертвували небайдужі люди.

Відкриття меморіалу приурочили відразу двом подіям꞉ 30−ій річниці державної Незалежності України та 11−ій річниці створенню фонду «Героїка», який за 11 років свого існування встановив 30 памꞌятників та памꞌятних знаків по всій Україні, повернувши з небуття імена захисників української державності.

" " " "