Топ-3 кричущих корупційних справ 2021 року. Прокурори Хмельниччини підбили підсумки

477

Щорічно 9 грудня відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією після прийняття у 2003 році Конвенції ООН проти корупції.

Понад 400 корупційних порушень було виявлено у 2021 році.

У цей день прокурори Хмельниччини попередньо підбили підсумки роботи за рік.

Так, резонансними корупційними справами 2021 року стали:

  1. викриття керівництва Головного управління Пенсійного фонду України в області у  привласнені коштів підлеглих працівників, які були передбачені на оплату праці (премії);
  2. вимагання та отримання посадовцем облдержадміністрації 5 тисяч доларів США неправомірної вигоди за сприяння в усиновленні;
  3. привласнення приватним підприємцем та головним бухгалтером КП «Спецкомунтранс», які під виглядом закупівлі автомобільних запчастин для комунального підприємства заволоділи коштами на загальну суму 830 тис грн.

Загалом у 2021 році до суду направлено 53 обвинувальних акти. Прокурори зазначають, що кожен другий посадовець вимагав кошти за незаконне розпорядження земельними ділянками загальною вартістю 2,5 млн грн.

В суді доведено вину 13 корупціонерів, 5 з них ув’язнили, решті призначено покарання в межах санкцій відповідних статей Кримінального кодексу України.
Серед заґратованих посадовців – завідувачі районних секторів Управління ДМС у Хмельницькій області, котрі отримали неправомірну вигоду за термінове та позачергове оформлення документів для одержання паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Їх ув’язнили терміном до 6 років з конфіскацією усього майна.
Також у поточному році органи Національної поліції області склали 401 протокол про вчинення адмінправопорушень, пов’язаних з корупцією.
За результатами розгляду протоколів за участі прокурорів судом у 259 випадках осіб визнано винними у вчиненні таких правопорушень, на них накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу.

" " " "