Тотальна економія. Громади краю готуються до життя в умовах обмеженого бюджету

1524

Громади краю готуються до життя в умовах максимальної економії. Через карантин у місцеві бюджети надійде менше коштів, ніж планували. До прикладу, від сплати єдиного податку у зв‘язку із зменшенням ділової активності. У таких умовах першочергово фінасуватимуть захищені статті витрат.

Минулого року майже 13 громад Хмельниччинили не виконали дохідну частину бюджетів. Тож у більшості громад про фінасовий резерв говорити не доводиться.

Через карнтин органи місцевого самоврядування можуть втратити суттєві надходження. Податок на землю – одна з головних бюджетонаповнюючих у Староушицькій громаді. Однак, парламент схвалив закон, яким скасував цей податок у березні.

Менше очікують коштів і від сплати єдиного податку. Разом з тим на територіальні громади вже покладено додаткові витрати. Вони забезпечують надання медичних послуг населенню, в тому числі із запобігання поширення коронавірусу. Тож в умовах, що склалися, громади будуть уточнювати бюджети і зменшувати видатки. Фінасуватимуть, в першу чергу, захищені статті. Будівництва і реконструкції – скоріш за все відтермінують.

Громади очікують на фінансову допомогу від держави. Вона можлива після внесення змін до бюджету. Їх напрвили повторно на перше читання.

" " " "