Тотальна імунізація проти кору стартувала у Хмельницькому. Мобільні бригади розпочали здійснювати вакцинацію в закладах освіти.

1062

44 тисячі українців захворіли на кір з початку 2019 року. 16 з них померли від ускладнень. У Хмельницькому з початку спалаху захворіли 3 203 людини, 2 померли. У зв’язку з такою кричущою ситуацією міністерство охорони здоров’я закликало обласні департаменти посилити заходи протидії кору. Так, з 14 травня у Хмельницькому мобільні бригади розпочали здійснювати вакцинацію в закладах освіти. Наша знімальна група побувала в одній з місцевих шкіл та побачила, як проходить процес щеплення.

Зоряна навчається у 4-му класі НВО №5. Вона одна з перших, хто отримає щеплення від кору в рамках спецоперації «антикір». У цій школі провакцинували більше 30 учнів. Процес відбувався за згодою батьків та на доброівльних засадах.

Прививались не  тільки учні, а й працівники школи. Пані Зінаїда, техпрацівник школи, каже не знає достовірно чи отримувала щеплення від кору в дитинстві, тому сьогодні вирішила долучитись до вакцинації.

Лікарі стверджують, щеплення, які людина отримує в дитинстві, а саме в рік та шість, дають пожиттєвий імунітет від кору.

Мобільні бригади будуть відвідувати школи міста, медики планують зробити близько 2 тисяч щеплень. Вакцинуватимуть і дітей, і дорослих, які з дітьми працюють. Прошарок щеплених дітей у Хмельницькому трохи більше ніж 80%, але цього не достатньо для створення колективного імунітету, стверджують лікарі.

Для надолуження пропущених щеплень у дітей Хмельницька область повністю забезпечена якісними, безпечними та ефективними вакцинами, які постачає Дитячий Фонд ООН .

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися календаря щеплень  і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

 

" " " "