Третина хмельничан підписала декларації з лікарями. Що робити решті?

1828

Третина хмельничан підписали декларації з лікарями. А що робити решті? Чи зможе дві третини населення міста і надалі отримувати медичну допомогу? І скільки грошей доведеться тепер заплатити за похід до лікаря? Ці питання виникають не спроста, адже до першого липня українці мали підписати декларації із педіатрами, терапевтами чи сімейними лікарями. Саме з початку другого місяця літа «гроші починають ходити за пацієнтами».

Пан Микола – завідувач однієї із амбулаторій Хмельницького. Та суто управлінською функцією не обмежується – вже підписав декларації із вісьмома сотнями клієнтів-пацієнтів.

Здавалося б підписувати декларації мали б вже знайомі із лікарем хмельничани, та реформа передбачає екстериторіальність .

Усі ці люди потрапляють у так званий – «зелений» список. А ті, хто декларацію ще не підписав у «червоний». Перших – нині третина від усіх хмельничан. Решта – договори ще не уклали. Медики ж заспокоюють – панікувати не треба, бо для пацієнтів нічого не зміниться.

Найвищий коефіцієнт на дітей до п’яти років, найнижчий від повноліття до сорокарічного віку. Центр надання первинної медико-санітарної допомоги №1 – одне із дев’ятьох комунальних підприємств області, котре уклало договір із Нацслужбою здоров’я. Йому на рік передбачене фінансування – 21 мільйон гривень – на одинадцять амбулаторій.

Усього ж лікарів у центрі – вісімдесят. Тож незабаром у когось із них зарплатня зросте, а хтось – отримає копійки.

" " " "