Цього тижня в нашій країні відзначали день української писемності та мови. Підсумки тижня .

1123

Цього тижня в нашій країні відзначали день української писемності та мови. Зазвичай в цей день нагороджують кращих українських літераторів і популяризаторів українського слова, видавництва, які випускають літературу українською мовою. У містах проходять різноманітні заходи на мовну тематику. У Хмельницькому в цей день визначали кращого знавця рідної мови серед школярів області та писали всеукраїнський диктант єдності.

День української писемності та мови цьогоріч відзначають вже 21 раз. Дата 9 листопада була обрана невипадково. Свято писемності та мови приурочене до дня пам’яті Нестора Літописця, автора «Повісті минулих літ». Цей літопис – перша пам’ятка у Київській Русі, в якій відображена історія держави та показано її розвиток на тлі світових подій. Традиційно в цей день по всій країні відбуваються різноманітні святкування, нагородження літераторів, видавництв та усіх, хто популяризує українську мову. У Хмельницькому в цей день відбувся конкурс серед юних мовознавців. В обласній бібліотеці для дітей ім. Т. Шевченка школярі зі всієї області змагались у знанні української мови. Тут проходив завершальний етап конкурсу «Мово українська, гордосте моя». Перший етап відбувався у селах, містечках та районних центрах.

У конкурсі взяли участь п’ять сотень дітей. А саме учні 7- 9 класів з різних шкіл області та міста. Софія Лемішевська представляла на конкурсі Хмельницький. Дівчина активна читачка у дитячій бібліотеці, каже за тиждень може прочитати 2-3 книги.

На завершальному етапі конкурсу для учасників приготували кілька завдань. Діти повинні були відповідати на запитання вікторини, проявити свої знання мови, граматики та лексики. Журі спостерігало за активністю школярів та підраховувало правильні відповіді кожного, оцінювали дітлахів за кількома критеріями.

І заслужив найбільше та став переможцем обласного конкурсу школяр із села Закупне Олег Лаврентій. Хлопець каже, не очікував що посяде перше місце.

Ще одним методом популяризації української мови є написання диктанту. 9 листопада на Українському радіо вже вісімнадцятий раз поспіль відбувся радіодиктант національної єдності.

Радіодиктант національної єдності цьогоріч був про мрії, які стають реальністю, коли цього щиро прагнуть. Нині до написання диктанту приєднались і представники різних національних громад нашого міста.  Мурат Зейналов – азербайджанець. Він вже 20 років проживає в Україні і нині вирішив перевірити своє знання мови.

А Марія Клопотюк представляла єврейську громаду нашого міста. Вона вперше писала радіодиктант. Каже не очікувала, що це буде на стільки цікаво і не так вже й важко.

Диктант не має на меті перевірку грамотності, а задуманий як своєрідний флешмоб – акція єднання навколо мови. Він складається зі 100-120 слів. Текст для радіодиктанту замовляється спеціально. У ньому немає авторських знаків чи суперечливих орфограм. Але при тому їхня загальна кількість дуже висока, тому написати радіодиктант без помилок непросто. Та учасники флешмобу були впевненні у своїх силах, а дехто мав власний рецепт вивчення української мови.

Також до диктанту долучились і представники прикордонної академії. Командування, викладачі, працівники закладу, а також слухачі, курсанти і студенти зібралися в конференц-залі щоб долучитися до акції, продемонструвати свою єдність та перевірити грамотність. День української писемності та мови  – дуже важливе свято для українців, оскільки мова – це щось більше, ніж спадщина предків. У ній душа нашого народу та багатовікова історія.

 

" " " "