У хмельницьких копів стартував новий проект

1021

Інвалідність живе у суспільстві, а не в особі… У Хмельницькому стартував проект «Захист прав осіб з інвалідністю». Ініціювали запуск патрульні поліцейські міста.  Тутешня юстиція, управління із забезпечення прав людини, автолюбителі,  та, власне, самі особи з інвалідністю – підтримали. Втілювати задумане взялися практично одразу. Так, розпочнуть активісти із флешмобу «Візочник». Є ще у планах червоне освітлення нерегульованих пішохідних переходів, розширення та фарбування у синій колір паркомісць для осіб з інвалідністю та навіть зміна дорожньої розмітки на Зарічанській.

Недолугі рампи, однобокі пішохідні переходи та постійно заняті їхні паркомісця. З цими проблемами особи з інвалідністю стикаються ледь не щодня. Так, якщо для здорової людини, поганий пандус або взагалі його відсутність – дрібниці, то для таких осіб – навпаки. Та ж ситуація з однобокими пішохідними переходами.

А ще є неабияка проблема з паркомісцями для людей з інвалідністю. Ці місця фактично завжди зайняті, щоправда не тими.

По суті, це – місця ближче до входів. Якщо для здорової людини припаркуватися за 100 чи 200 метрів від дверей – не проблема, то для осіб з інвалідністю та сама стометрівка – практично марафон. А ось покарати героїв парковки взялися законодавці. Так, віднедавна штраф за зайняття чужого місця виріс з двох з половиною сотень до 1700 гривень. Щоправда, нарікають люди з інвалідністю, навіть такі зміни не приносять бажаного результату. Єдине, що залишається, – достукатися до свідомості водіїв.

Фактично, живе інвалідність у суспільстві, а не в особі… Тому, аби обговорити проблеми людей з інвалідністю та знайти шляхи їх вирішення, у Хмельницькому провели круглий стіл. Разом з тим, запустили проект «Захист прав осіб з інвалідністю». Ініціювали старт патрульні поліцейські міста. Тутешня юстиція, управління із забезпечення прав людини, автолюбителі, та, власне, самі особи з інвалідністю – підтримали. Втілювати задумане взялися практично одразу.

Є ще у планах червоне освітлення нерегульованих пішохідних переходів, розширення та фарбування у синій колір паркомісць для осіб з інвалідністю та навіть клопотання про зміну дорожньої розмітки на Зарічанській.

 

" " " "