У Хмельницькому громадські діячі розповіли про переваги нового виборчого законодавства

1054

Відкриті регіональні списки, гендерне квотування та доступ до медіа… Про нові виборчі правила у Хмельницькому розповіли представники громадської організації «Центр UA». Вони постійно нагадують народним депутатам про їхній обов’язок – виконання коаліційної угоди – голосування за Виборчий кодекс. Аби зробити це обранці повинні проголосувати за нього у другому читанні. Жовтень – останній можливий для цього час. Про переваги нового виборчого законодавства – далі.

Із чотирьох тисяч правок розглянуто лише чверть. Йдеться про новий Виборчий кодекс, який нині після ухвалення у першому читанні на доопрацюванні у профільному комітеті. Його депутати мусять проголосувати восени, аби наступне волевиявлення відбувалося по-новому.

Та це – довгострокова перспектива на 10-15 років. Пришвидшить не лише прихід у парламент нових облич, а й розумів, система відкритих регіональних списків і внутрішньопартійна конкуренція.

Крім того змінитися баланс статей у парламенті. Виборчий кодекс встановлює жорстку гендерну квоту.

Аби усі ці зміни вступили у силу, а наступні парламентські вибори відбувалися за новою системою у Верховної Ради цього скликання залишилося небагато часу.

Тому громадські активісти крім роз’яснень переваг нової системи для українців, на осінь планують акції «нагадування» про оцінки для нардепів.

" " " "