У Хмельницькому презентували проект унікального сміттєпереробного комплексу.

990

У Хмельницькому представили проект сміттєпереробного комплексу. Його готували спеціально для Кривого Рогу, утім, як зізнаються автори, після виставкових презентацій, проектом зацікавились й інші міста України. Кажуть, нічого дивного, адже він – унікальний. По-перше, повністю відповідає директивам ЄС, а, по-друге, має закритий цикл виробництва і автоматизовану лінію сортування. Орієнтовна вартість такого комплексу – 65 мільйонів євро.

250 тисяч тон. Саме стільки сміття щорічно завалює санкціоновані полігони та сміттєзвалища на Хмельниччині. Їх наразі – 774. Чіпати ті, що є – категорично не можна. Це, кажуть автори проекту, ні їхні вигадки, а висновки науковців-біологів, які оскарженню не підлягають.

Аби з роками полігони не з’їли й без того небагаточисельні території міст та сіл України, з відходами варто почати щось робити. Переробка сміття – європейська практика, про яку в Україні активно говорять, утім, далі слів просто  не йде. Адже виготовлення проекту та його втілення у життя – справа дороговартісна. Навіщо вигадувати велосипед, кажуть представники контори, котра вже готова поділитися власними напрацюваннями. Днями у обласному центрі представили проект сміттєпереробного комплексу. Він – унікальний, кажуть розробники. Бо, по-перше, має закритий цикл виробництва і автоматизовану лінію з сортування сміття.

Виготовляти із сміття можна будь-що, кажуть винахідники. Акцентують, головне – врахувати потреби того чи іншого регіону. Адже, продукція має не просто користуватися попитом, а й приносити користь саме тій громаді, на території якої і буде працювати спроектований сміттєпереробний комплекс. До речі, іще один його плюс – енергоефективність. Адже, більшість ресурсів підприємство продукуватиме самотужки.

Автори додають, для реалізації проекту від громад не просять нічого. Усе, що потрібно їм – це земельний наділ. Кошти на будівництво готові надати європейці. Договір про наміри із ЄБРР уже підписаний, тому рішення за місцевими радами.

" " " "