У Хмельницькому відкрили меморіальну дошку Михайлу Грушевському

1102

Фасад хмельницького залізничного вокзалу відтепер прикрашає меморіальна дошка видатному українському історику, громадському та політичному діячеві Михайлу Грушевському. Приурочена подія відзначенню 100-ліття Української революції.

Цьогоріч відзначають століття Української революції. До такої знаменної дати у Хмельницькому на залізничному вокзалі відкрили меморіальну дошку Михайлу Грушевському. Адже він був однією з найвідоміших постатей того часу. Урочисто відкрив меморіал Хмельницький міський голова.

Виготовляв дошку місцевий скульптор Роман Албул. Працював над меморіалом місяць. Вартість дошки – 60 тисяч гривень.

Розташування меморіальної дошки Грушевському саме на Залізничному вокзалі має свої причини. У 1919 році почався наступ більшовиків, український уряд виїхав з Києва і всі події відбувалися саме на Поділлі. Тоді Михайло Грушевський поїхав у Кам’янець, де провів декілька місяців. Потім він вирішив, що потрібно долучити до створення УНР західні території і поїхав на Західну Україну. На початку вересня він прибув на вокзал Проскурова і три дні чекав тут потяг, бо через революцію не було точного розкладу. Михайло Грушевський – не єдина історична постать, на честь якої з’являтимуться меморіальні дошки у Хмельницькому. Олександр Симчишин відзначив, планується зробити ще не одну таку подію, аби хмельничани бачили, пам’ятали, цікавилися історією і намагалися не повторювати помилок попередників.​

 

" " " "