У Хмельницькому відкрили установку з дегазації сміттєзвалища

781

Без пожеж і з грошима. У Хмельницькому відкрили установку з дегазації сміттєзвалища. Фактично це об’єкт приватної власності, його звели за гроші інвестора й обійшовся він у майже 20 мільйонів гривень. Установка вже переробляє метан що накопичується між шарами органічних відходів у електричну енергію. Частину коштів, від продажу якої отримуватиме бюджет міста.

Сорок вісім свердловин вже встановили по всьому периметру Хмельницького сміттєзвалища. Вони з-під товщі відходів видобувають природний газ, що утворюється на глибині під час гниття органічних відходів.

Почали працювати над проектом фактично ще з 2016-го року. Тоді оголосили тендер. Участь взяли дві компанії: німецька й українська. Перемогу отримали вітчизняні підприємці.

Всього тут працює п’ятеро робітників – усі хмельничани. Керує процесом на газогенераторній станції інженер Євген Стирник. Каже, устаткування німецьке, працює в автоматичному режимі, і фактично втручання людини не потребує. Якщо ж треба буде додати свердловини, переконує це – проблемою не стане.

Продають вироблену енергію по так званому «зеленому тарифі»  приблизно по чотири гривні шістдесят копійок за кіловатт. 13% від нього – належить місту.  Крім додаткового заробітку Хмельницький отримає й іншу перевагу – безпеку, впевнений міський голова.

 

" " " "