У Хмельницькому запровадили психологічну діагностику готовності дитини до школи

1999

Як визначити готовність дитини до школи? Коли вести малюка у перший клас: в 6 чи в 7 років? Відтепер усі батьки можуть перевірити, чи готова їхня дитина до навчання у школі. У Хмельницькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді запроваджено психологічну діагностику готовності дітей до школи. Фахові психологи спілкуються з дошкільнятами, проводять тести і з’ясовують чи готовий малюк вступати до першого класу.

Менше ніж за три місяці розпочнеться новий навчальний рік. Для першокласників – це початок нового етапу в житті. Психологи вважають, від того, як дитина сприйме перший клас, залежить все його подальше навчання, тому важливо правильно підготувати її до початку навчального року. Психологи кажуть – дуже важливо, щоб дитина була психологічно готова до школи. Тому в Хмельницькому міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді запровадили послугу психологічної діагностики готовності дитини до школи.

Ця послуга діє вже з 1-го червня. Всі батьки можуть скористатись нею та визначити чи готове їхнє чадо до навчання у школі. У центрі кажуть, роботу проводять не тільки з дітьми, а й з батьками. Дорослим пояснюють, що головне – це психологічна готовність до навчання, а не надмірні інтелектуальні знання.

Діагностику проводить фаховий психолог. В залежності від характеру дитини сеансів може бути від одного до п’яти. За допомогою різних методик психолог визначає готовність малюка до школи. Тут не питають абетку чи табличку множення. В першу чергу перевіряють як дитина йде на контакт, чи соціалізована вона, чи готова спілкуватись із однолітками та вчителями.

Дуже важливим аспектом у підготовці до школи є мотивація дитини. Психологи кажуть, дитину потрібно заохотити до навчання. Та ні в якому разі ця мотивація не повинна бути маніпулятивною. Давати гроші чи дарувати подарунки першачку за гарні оцінки – найбільша помилка деяких батьків. Мотивувати дитину до навчання та саморозвитку потрібно на власному прикладі.

Тож нова послуга дасть змогу батькам дізнатися, наскільки дитина готова до процесу навчання у школі, наскільки вона мотивована здобувати знання, як швидко дитина зможе подолати певні труднощі, подружитися з однолітками тощо. Ці всі результати враховуються, а потім фахівці надають батькам рекомендаційну базу. Варто відзначити, що ця послуга у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді абсолютно безкоштовна.

 

" " " "