У Хмельницькому тепер замість протитуберкульозного диспансеру буде хоспіс

Фтизіатричну допомогу також залишать, але на неї чекає скорочення

1869

Під дахом Хмельницького міського протитуберкульозного диспансеру мають розмістити фактично два медичні заклади. Замість існуючого диспансеру залишають фтизіатричну поліклініку. А решту приміщення пристосують під хоспіс. Таке рішення ухвалили на сесії міської ради, йдеться в інформації від медіа-ресурсу “Є”.

За словами начальника міського управління охорони здоров’я Бориса Ткача, Хмельницький давно потребує закладу паліативної допомоги. Та якщо раніше все впиралося у відсутність коштів, то з наступного року паліативна медицина фінансуватиметься із державного бюджету – від Національної служби здоров’я України.

Дивіться також: Паліативна допомога на Хмельниччині є однією з найгірших в Україні

При цьому лікарів-фтизіатрів також залишать. Вони прийматимуть у поліклініці, яка буде під спільним дахом із хоспісом, але на окремій площі. Але фтизіатрів усе-таки доведеться скоротити. Якщо зараз їх у диспансері близько двох десятків, то в наступному році має залишитись не більше восьми.

Дивіться також: Передача “Про здоров’я”. Страхова медицина

Умови для перебування хоспісу у цій будівлі цілком прийнятні, каже Борис Ткач. Там нещодавно обладнали новий ліфт, отже, проблеми з підйомом  лежачих хворих не буде. Єдине, чого там не було передбачено – це власний харчоблок. Тому міське управління охорони здоров’я має намір оголосити конкурс серед підприємців, які можуть постачати в хоспіс готову їжу.

Штат нового медичного закладу буде сформовано відповідно до його специфіки. Перетворення диспансеру у новий медичний заклад має відбутися до 1 квітня наступного року. Адже саме відтоді Національна служба здоров’я почне фінансувати паліативні заклади.

Нагадаємо, що хоспіс – це медичний заклад для утримання важко, переважно безнадійно, хворих людей. У хоспісі їм надається медична (зокрема, паліативна), а також психологічна допомога. Заклад відкритий для відвідування родичів і друзів пацієнтів.

" " " "