У Хмельницькому встановили новий підземний контейнер для відходів

Підземний смітник заміняє собою три звичайних, які раніше стояли на його місці

1202

У середімісті Хмельницького, на пішохідній зоні вулиці Свободи, встановили новий підземний смітник. Про це інформує прес-служба Хмельницької міської ради.

Такий контейнер для побутових відходів здатен замінити три звичайні, які раніше стояли на його місці. До того ж тепер у місцях, де встановлені подібні приймачі ТПВ, тепер можна забути про неприємні запахи, на які раніше скаржилися місцеві жителі, та інші негативні сторони звичайних наземних смітників. Вартість підземного смітника склала майже 300 тисяч гривень.

При цьому слід зазначити, що думки містян стосовно подібних контейнерів розділилися. З одного боку багато хто задоволений появою подібних смітників через відсутність неприємних запахів та більш чисті вулиці. З іншого деякі містяни переконані, що краще було б розвивати у місцевих жителів жорстку культуру сортування сміття, як в низці більш розвинутих країн. При цьому наземних контейнерів для відходів стане більше, ніж три – один для скла, один для пластику та один для усього іншого. Однак результат, переконані деякі містяни, буде більш екологічним та вигідним.

Читайте також: У Хмельницькому з’явився центр прийому та сортування сміття

Така концепція дійсно може бути досить логічною та більш правильною, але вона впирається в один дуже суттєвий нюанс, характерний не тільки для Хмельницького, а й для інших міст та регіонів країни. Він полягає у тому, що як раз та сама культура сортування, нажаль, у наших громадян перебуває на дуже низькому рівні. Люди не завжди розділяють сміття на пластик та скло, часто викидають такі небезпечні відходи, як відпрацьовані батарейки чи ртутні лампи, разом із іншим сміттям у звичайні контейнери. А тим часом дійсно грамотна культура сортування відходів потребує неабиякої відповідальності та свідомості у людей. Наприклад, у розвинутих країнах громадяни навіть розділяють звичайний чайний пакетик на чотири різні фракції: органічну (власне, сам пакетик з чаєм), металеву (шматок металевої проволоки, який закріплює картонку до ниточки), текстильну та паперову. І так з кожним пакетиком. Очевидно, що нашим співвітчизникам до такого ще далеко.

А ви що думаєте?

" " " "