У Кам’янці-Подільському відкрили першу в Україні  біо-теплоелектростанцію.

1239

Тепло та світло – із біомаси. В Кам’янці-Подільському відкрили першу в Україні біо-теплоелектростанцію.  Сучасна установка на підприємстві дасть змогу максимально відмовитись  від використання газу. Виробництво енергії є екологічно безпечним, а сировину  для роботи станції постачатимуть лісники та аграрії.

Ось така біо-електростанція  запустила свої потужності у Кам’янці-Подільському кілька днів тому. Виробництво на ній є унікальним в Україні. Тепло та світло для міста буде перероблятися із  деревини та відходів із полів.

Урочисте відкриття станції стало справжньою подією для міста, адже тепер кам’янчани отримуватимуть тепло та світло  за спеціальним тарифом.

За чотири роки у місті проведено реконструкцію трьох діючих та збудовано чотири нові котельні , що працюють на деревяних трісках.  А от будівництво станції почалося у  2015 році, гроші на проект надав Світовий банк.

Як запевняють інженери, що працювали над розробкою установок, підприємство може себе окупити вже за 5 років. Потужність станції – 45 МВт,  а котли , встановлені  усередині – вітчизняного виробництва.

З 2014 року  в Україні побудували декілька  подібних станцій. Проте це- найпотужніша. Таких є лише 5 у світі, тож керівники інших міст беруть на озброєння досвід Кам’янця, каже голова Агентства з енергоефективності Сергій Савчук.

Нині відійти від газової залежності – необхідність не лише окремих підприємств , а й усієї теплової та комунальної галузі. А сировина для виробництва енергії та тепла – це залишки соломи на полях та гілля у лісі, тобто усе те, чого у нас вистачає.

 

" " " "