У Кам’янці пройшов тренінг для ОСББ

816

Кращі практики підтримки життєздатності ОСББ. У Кам’янець-Подільському пройшов міжрегіональний форум для об’єднань співвласників багатоквартирок. Його учасниками стали два десятки представників з трьох областей України.

Пані Інна – представниця Вінничини. Вона – голова правління ОСББ «Антонова 56». Її будинок, розповідає, вже давно не проти створити асоціацію. Та ось свого погодження не дає інший дім. Перемовини йдуть, втім віз і досі там.

Поки що у Вінниці діє лише одна асоціація і та надає тільки юридичні послуги.Трішки далі у питанні створення асоціації просунулася Славута. Два роки тому у місті об’єдналися в асоціацію. Так, каже голова правління, адмінвитрати скоротилися вдвічі.

Переваги асоціації вже відчули у Новоград-Волинському. Тамдіють дві асоціації. Одна об’єднує понад 40 будинків, інша – 16.

Класичної асоціації поки що немає у Кам’янці, втім для її створення є всі умови. У місті є майже 700 багатоквартирок.Третина створила ОСББ.

Класичних асоціацій немає і у Хмельницькому, втім перспективи також є.В обласному центрі вже створенопонад чотири сотні ОСББ. Три об’єднання вже навіть працюють з Фондом енергоефективності.

До трьох ОСББ Хмельницького, які вже працюють з Фондом енергоефективності, хоче долучитися Старокостянтинів. Перший етап у партнерстві ОСББ вже пройшло.

Та це лише перший етап. Далі – розробка проєктно-кошторисної документації і лише після цього етапу – будівельно-ремонтні роботи.

Ще один потужний механізм підтримки ОСББ – револьверний фонд. Поки що Хмельницький його наявність похизуватися не може, втім такі можливості є в інший міст краю.

Простіше, кажучи. Міська рада створює револьверний фонд. У разі необхідності надає ОСББ безвідсоткову позику.Позичені кошти співвласники повертають частинами. Зробити це мають до 20-го грудня, незалежно від того, коли брали гроші, – у січні чи жовтні. Коштами револьверного фонду вже користуються у Нетішині. У минулому році шість будинків взяли позику, цього року – вісім.

Нетішин – одне з передових міст на Хмельниччині за кількістю ОСББ. З понад сотні багатоквартирок, ОСББ створили у половині. Перше – у 2016 році. До 2020 об’єднань вже 48. Аби ця тенденція поширювалася на інші міста у Кам’янець-Подільському влаштували міжрегіональний форум для об’єднань співвласників багатоквартирок.

Обмінюватися досвідом та кращими практики діяльності ОСББ прибули два десятки представників з трьох областей України. Це – делегації з Житомирської, Хмельницької та Вінницької областей. У всіх одна мета – розвиток ОСББ-руху не лише у межах регіонів, а й на території всієї країни.

" " " "