У Кам’янець-Подільському районі в глиняному кар’єрі виявили несподівану знахідку

На доісторичний об'єкт натрапили учасники акції "Прибери в горах"

3398

В ході чергового прибирання в районі глиняного кар’єру, що у Кам’янець-Подільському районі, учасники акції “Прибери в горах” натрапили на несподівану  знахідку. Про це повідомило місцеве видання.

Фрагмент кістки мамонта був знайдений неподалік від села Привороття Друге у заказнику “Кармалюкова гора”. Спочатку учасники акції не зрозуміли, що саме вони знайшли, однак коли дістали фрагмент скелету доісторичного гіганту, усе стало на свої місця. Виявити фрагмент лопатки мамонта вдалося завдяки зсуву грунту, який стався у цьому місці деякий час тому. Завідувач кафедри географії Кам’янець-Подільського національного університету Ігор Касіяник ще влітку знайшов разом зі студентами цей артефакт, однак його не стали діставати через ризик обвалу.

І лише зараз, після того як пройшли численні дощі, у кар’єрі стався зсув грунту, що дало змогу дістати кістку повністю. При цьому Ігор Касіяник зазначає, що на цьому місці, швидше за все, був взагалі цілий скелет тварини, однак  його зламали на дрібні фрагменти в процесі видобутку глини. А такі частини кістяку, як бивні, взагалі одразу ж забрали, оскільки вони мають дуже велику цінність. Що стосується фрагментів інших частин скелету, то вони дуже крихкі через свою пористу структуру та продаються на чорних ринках за копійки. Але тим паче вони досить цінні для науки.

За словами Касіяника для цього району подібні знахідки не рідкість. Усі вони, як правило, відносяться до відслонень другої надзаплавної тераси. 50-70 ти­сяч років тому, на початку другого зледеніння, мамонти на цій території водилися «в асортименті», і древні люди активно на них полювали. А доволі легкі кістки й теп­лі шкури використовували для будівництва житла.

«Багато кісток мамонтів вимиваються з відслонень вздовж Дніст­ра. Дайвери розповідають, що там на дні річки є їх багато. А цю кістку з глиняного кар’єру ми законсервуємо і передамо до національного природнього парку «Подільські Товтри», – сказав науковець.

Дивіться також: У Хмельницькому пройде екофорумонлайн

Також Ігор Касіяник додав, що у цьому місці, ймовірно, залишився ще один великий кістяк. Якщо провести розкопки, то його можна буде дістати, що дасть змогу презентувати тутешній край як ще один оригінальний туристичний об’єкт Хмельницької області. Це буде краще, ніж стихійне сміттєзвалище, яке наразі там організоване місцевими жителями.

" " " "