У Міненерго шукають гроші на будівництво двох нових енергоблоків ХАЕС

Представники українського Міністерства енергетики вже не бачать перспектив у проекті "Енергетичний міст"

1379

У Міненерго більше не розглядають можливості реалізації проекту “Енергетичний міст”, а отже мають намір шукати альтернативні джерела фінансування для будівництва двох нових енергоблоків Хмельницької атомної електростанції. Про це заявила в ході прес-конференції виконувачка обов’язків міністра енергетики України Ольга Буславець.

За словами чиновниці, проект “енергетичний міст” мав би сенс та “певні переваги”, якби був реалізований приблизно хоча б три роки тому. Сьогодні ж, коли Україна визначила для себе ,як пріоритет, “повну технічну синхронізацію з європейськими енергосистемами”,  можливість реалізації проекту “Енергетичний міст” у Міненерго більше не розглядають.

У зв’язку з цим керівництву енергетичної галузі України потрібно швидко знайти альтернативне джерело фінансування для будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Як відомо, раніше таким джерелом мали стати надходження від “Енергетичного мосту”.

Читайте також: АТ «Хмельницькобленерго» модернізує парк лічильників

Нагадаємо, що суть проекту полягала у тому, що другий енергоблок ХАЕС повинні були повністю переключити на експорт електроенергії до країн Євросоюзу, включивши його в так званий Бурштинський енергоострів. В якості самого “енергомосту” повинна була слугувати лінія електропередач напругою 750 кВ та протяжністю 450 кілометрів, яка пов’язує ХАЕС із  з підстанцією Виделка, що біля міста Жешув у Польщі. Попри те, що ця лінія не працює ще з 90-х років, за словами фахівців з “Енергоатома” наразі вона перебуває в задовільному стані “без розривів та значних пошкоджень”. На її введення в експлуатацію, теоретично, знадобиться приблизно 18 місяців.

" " " "