У міськраді показали яким може бути сміттєпереробний комплекс у Хмельницькому

810

На крок ближче до мети… У міськраді показали варіанти сміттєпереробного комплексу в Хмельницькому. За підрахунками він обійдеться у півмільярда гривень. Тридцять відсотків від суми одразу ляже на міський бюджет, решту позичатимуть у міжнародних кредиторів. Кажуть, окупиться проект через п’ятнадцять років. Втім, завод, на жаль, не перероблятиме увесь непотріб, якого позбуватимуться хмельничани. Від 16-ти до 30-ти відсотків залишатиметься на полігоні… Усе це відображено у техніко-економічному обґрунтуванні, яке продемонстрували громадськості міста.

Девять місяців минуло відтоді, як у Хмельницькому оголосили тендер на виготовлення Техніко-економічного обґрунтування для сміттєпереробного комплексу. І от нині переможець тендеру Державне підприємтво «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» показав варіанти громадськості міста.

За рік хмельничани спричинюються до утворення понад дев’яноста тисяч тонн сміття. Особливість хмельницького, як і загальноукраїнського, порівняно із європейським – високий вміст органіки. Тому різниця у трьох варіантах саме в переробці цього виду відходів.

Схиляються до першого варіанту – він найоптимальніший і по ціні, і по екології. Крім того, планують змішаний тип переробки – і автоматичні системи і ручну роботу. Комплекс, до речі, зможе працевлаштувати до сотні хмельничан. Та для того, щоби вся ця історія стала реальністю треба не багато немало – півмільярда гривень.

На сміттєсортувальному комплексі відсортовуватимуть винятково хмельницькі відходи. Потужність заводу  – 100 тисяч тонн на рік, місто виробляє – 92. Частина – від 16-ти до 30-ти відсотків  – взагалі не підлягає переробці. Її захоронюватимуть на полігоні твердих побутових відходів.

" " " "