У Сатанові триває ексгумація рештків людей, замурованих нацистами заживо

Майже триста євреїв були заживо замуровані у підвалах своїх будинків у 1942 році

3050

На Хмельниччигі у смт Сатанів вже тиждень триває ексгумація останків євреїв, які були замуровані заживо нацистами у підвалах своїх зруйнованих будинків у 1942 році. Про це розповів з місця події виданню “Збруч” Дмитро Полюхович.

Страшна розправа трапилася у 1942 році. Майже 300 євреїв, а саме 286, були замуровані заживо у погребі  одного зі зруйнованих будинків на Ринковій площі.  Серед замордованих людей були переважно жінки і діти. Про місця подібних розправ нацистами над євреями стало відомо майже одразу ж після закінчення війни, але тоді їх знову замурували і не стали проводити перепоховання тіл загиблих.

У 2019 році один з таких погребів був відкритий. В ньому зібрали 70 пакетів з людськими останками, які пізніше поховали на старому єврейському цвинтарі.

Другий погреб, який складався з трьох підземних камер, був знайдений минулого липня. Роботи з ексгумації останків тут дещо ускладнені через товстий шар намитого ґрунту, висота якого сягає метра.

За словами рабина Олександра Файнгольда, зараз уже практично неможливо відділити останки людей від намитої землі. Тому було прийнято рішення зібрати весь шар ґрунту разом із останками та теж поховати його згідно єврейських законів і традицій.

Слід зазначити, що в ході робіт по ексгумації було зроблено історичне відкриття:   було знайдено фрагменти меморіальної таблички, яку, ймовірно, установили в 1944 році після огляду місця. При цьому в документах та архівах цієї таблички немає.

На знайдених фрагментах видно лише уривки слів “муче…”, “немец…”, “фаши…”, “19…”. Очевидно, що там було сказано щось про мучеників, яких погубили німецькі загарбники в 1942 році.

Читайте також: Старе хмельницьке кладовище стане історико-меморіальним комплексом

Ще одним відкриттям стало виявлення специфічного паза для мезузи на кам’яному обрамленні входу в льох, який став братською могилою. Це вказує на те, що будинок над льохом колись належав євреям.

За словами рабина Олександра Файнгольда, відразу ж після закінчення робіт єврейські останки будуть поховані в братській могилі на старому кладовищі.

" " " "