У Шепетівському районі наробив переполоху скажений лис: кидався на всіх без розбору

Агресивна тварина зненацька вискочила з кущів та кинулась на чоловіка

1915

У Шепетівському районі  стався надзвичайний випадок із нападом скаженого лиса. Ця історія трапилась 8 листопада у селі Білокриниччя, що входить до Судилківської громади, розповідає інтернет-часопис “День за днем”.

О восьмій ранку чоловік вивів свою кобилу пастись на поле за село. Припинаючи тварину, він віджбурнув  у кущі грудку.  Зненацька звідти вискочив лис і рудою блискавкою метнувся до чоловіка. Той, щоб налякати тварину і змусити її втекти, жбурнув у нього молота. Однак лис не втік, а лише накинувся на інструмент та заходився гризти його рукоятку.

Тоді, не на жарт налякавшись, чоловік побіг додому, щоби прихопити щось із господарського реманенту, аби відбитися від агресивної тварини. Та коли він повернувся, лис уже був неживий. Він лежав біля кобили, яка, очевидно, вбила його копитом. Однак і в бідолашної кобили уся голова була в крові. Гострі пазурі, а може й зуби нападника, роздерли їй нижню шелепу, нижню губу і лоба.

Чоловік, як міг, витер кров на тварині та відразу сповістив про цей випадок у ветеринарну службу. Буквально за пару годин районна ветеринарна служба вже була на тому місці. Голову лиса забрали для дослідження. Його рештки спалили та закопали вглиб на 2 метри. На місці, де розігралась ця кривава драма провели ретельну дезінфекцію.

Читайте також: Скажений бичок: на Хмельниччині знову активізується сказ

Того ж дня, провели вакцинацію потерпілої кобили, а наступного – прищепили від сказу усіх чотирилапих, що мешкають на господарстві : двох собак і кота.

11 листопада стали відомі результати дослідження голови убитого лиса: у нього, таки, був сказ.  Того ж дня терміново скликали районну надзвичайну протиепізоотичну комісію. У селі, де сталася пригода, запровадили карантинні обмеження. А господаря кобили, який контактував із кров’ю інфікованого лиса, відправили до травматології районної лікарні.

Тим часом, медики попереджають краян: сказ – дуже небезпечна хвороба. Тому слід  особливу увагу приділити дітям, аби вони не загравали на вулиці із незнайомими тваринами та не намагалась  їх погладити. Проте, якщо вже нападу (укусу чи подряпин) незнайомої тварини уникнути не вдалося, слід обов’язково промити рану водою з милом, дезінфікувати краї рани йодом, накласти на неї стерильну пов’язку та негайно звернутись у травмпункт. В усіх лікарнях вони працюють цілодобово.

Підлягає гарячій обробці праскою також одяг, в якому ви контактували зі скаженою твариною. Одне слово, треба якнайшвидше позбутися слідів її крові та слини, в яких може бути збудник інфекції.

" " " "