У Волочиському районі вшанували загиблих земляків, які не повернулися з Афганістану.

1344

 Від площі до меморіальної стели прямує колона. До пам’ятника полеглим воїнам-афганцям вони несуть квіти. Так нині у Волочиському районі вшановують загиблих земляків, які не повернулися додому з Афганістану. Їх – вісім. Усі вони посміхаються з гранітного монумента.

 А це – центр культури та дозвілля у Волочиську. У залі поряд із воїнами-інтернаціоналістами – учні-старшокласники місцевих шкіл. На екрані – документальна стрічка, присвячена 30-ій річниці виведення військ з Афганістану. Герої фільму – волочиські солдати, котрі пройшли крізь пекло війни. Згодом на сцені перед молоддю очевидці війни вже наживо пригадують жахливі події. Кажуть, головне – аби сучасне покоління врахувало чужі помилки та не повторювали їх у майбутньому.

Воїни-інтернаціоналісти були активними учасниками Революції Гідності. Частина з них нині захищає рідні кордони на Сході і зараз є надійними бойовими наставниками для молодих бійців.

 Не лише Афганістан залишив слід в українській історії. Наші військові виконували інтернаціональний обов’язок в багатьох «гарячих точках». Напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав помічники народного депутата Сергія Лабазюка вручили подарунки воїнам-інтернаціоналістам  Хмельницького та Волочиського районів та матерям загиблих героїв.

 Відзначили воїнів, які воювали на території інших держав, і в обласному центрі.   Полеглих пом’янули хвилиною мовчання. За героїзм та відвагу воїнів-інтернаціоналістів відзначили подарунками .

Десятилітня війна забрала життя сімнадцятьох хмельничан. Загалом, у місті наразі проживає майже півтори тисячі ветеранів-афганців. Серед них і Ігор Добжанський. Про події тридцятирічної давнини пам’ятає так, наче це було вчора.

 Чимало подільських правоохоронців також пройшли через горнило війни. За часи Радянського Союзу та незалежної України  вони неодноразово брали участь у бойових діях на чужій території. В обласному управлінні поліції ветеранів вітали напередодні пам’ятної дати .

Поліцейські краю продовжують виконувати свій обов’язок – як на Донбасі, так і в тилу.

 Загалом через війну в Афганістані пройшли 160 тисяч українців. Майже три з половиною тисячі – не повернулися до рідних домівок. Сьогодні воїни-афганці стали на захист рідної країни. Всього у зоні проведення АТО та операції об’єднаних сил воювали і воюють близько 12 тисяч воїнів-афганців.

 

 

" " " "