У Волочиську засудили школяра, що ненароком убив свого однокласника

Суд оцінив завдану батькам загиблого моральну шкоду у суму по 50 тисяч гривень – кожному

1587

Волочиський районний суд розглянув непросту справу про вбивство одним із місцевих школярів свого однолітка, йдеться у повідомленні на сайті суду.

Цей шокуючи випадок розпочався зі звичайних підліткових пустощів. Власне, ними він і закінчився. Однак ці пустощі призвели до трагічного фіналу, якого ніхто не очікував.

Двоє дев’ятикласників пустували на перерві, як це зазвичай буває в кожній школі. Один із хлопців запропонував іншому провести додому дівчину, яка тому подобалась. Закоханий юнак зніяковів і спробував жартома вдарити товариша ногою. Однак той встиг ухилитись, і удару не вийшло. Тоді хлопець, не вгаваючи, підняв із землі каштан та кинув ним в однокласника. Поцілив йому в обличчя. А той, аби не залишити удар без відповіді, схопив  дерев’яну писанку, що якимось чином опинилася на підлозі. (Надворі якраз стояв квітень, і була пора великодніх свят.)

Читайте також: Жахливе вбивство у Чернігові: Колишні зеки з арсеналом зброї заради “Ланоса” застрелили чоловіка та жінку

Дерев’яна писанка, яку хлопець чимдуж жбурнув, не розрахувавши сили та близької відстані до свого товариша, перетворилась на маленький снаряд і щосили вдарила юнака у скроню. Той захитався на місці і якусь мить стояв, ухопившись руками за підвіконня. Невдовзі він, здавалось, панував себе і подався в клас. Однак у коридорі, неподалік від дверей класу, знепритомнів та упав на підлогу. Запаморочення тривало кілька секунд. Після того юнак знову звівся на ноги та пішов на урок, зайнявши своє місце за партою. Він навіть попервах намагався виконувати якісь завдання учителя, однак посеред уроку йому стало зовсім кепсько, і хлопцеві довелося викликати швидку допомогу.

Історія ця трапилася 19 квітня минулого року. А через два дні, 21 квітня, хлопець помер у реанімаційному ввід ленні лікарні. Експертиза виявила у нього “крововилив під м’якими покривами голови в скроневій ділянці справа, епідуральний та субарахноїдальний крововилив у скроневій ділянці справа та забій головного мозку в скронево-тім’яній ділянці справа”.

Розглянувши справу, суд визнав його однокласника винним в убивстві з необережності. Та оскільки на момент скоєння злочину він іще не мав віку, з якого настає кримінальна відповідальність, то Феміда ухвалила вирок про вжиття до нього заходів виховного характеру. Звичайно, їх вживатимуть примусово, незалежно від волі самого винуватця, однак ув’язнення йому вдалося уникнути.

Крім того, з нього (а вірніше, з його батьків) стягнуть гроші на відшкодування завданого морального збитку батькам загиблого хлопця – кожному по 50 тисяч гривень. Цей вирок було ухвалено лише вчора, 16 вересня, і він ще не набрав законної сили. Отож упродовж тридцяти днів батьки загиблого юнака ще можуть його оскаржити.

" " " "