Удар по економіці – яких втрат зазнали підприємства під час карантину

813

Адаптивний карантин в країні продовжили до кінця літа. Управлінці, лікарі та навіть банкіри не беруться прогнозувати, яким буде вересень. Адже 5-ий місяць в країні діють обмеження – для певних галузей вони стали згубними. Збитків зазнали перевізники та туроператори. В обласній адміністрації запевнили – економіка нашого краю витримала удар вірусом.

Адаптивний карантин вкотре продовжили. Цього разу – до кінця літа. Частина підприємців відновила звичний ритм роботи. Для когось удар коронавірусу став надтосильним.Традиційне здешевлення влітку іноземної валюти у 2020-му не відбулося. Долар продовжує зростати у ціні. У нацбанку кажуть – ситуація контрольована.

Чи витримала економіка регіону випробування карантином? В обласній адміністрації пояснили – всупереч песимістичним прогнозам, виробничники втримались на плаву. Сільське господарство значних втрат не зазнало. А от металообробка, текстильне виробництво відчули наслідки пандемії – падіння в цих напрямках склало близько 30 відсотків. Видобувати корисні  копалини в цьому році почали навіть активніше. Темпи в порівнянні з минулим роком у цьому сегменті  збільшились на 40 відсотків.

Найбільший удар від запровадження карантинних заходів відчули представники транспортної галузі. Кількість перевезень зменшилась вдвічі. Частині представників малого та середнього бізнесу з березня перебували у «замороженному стані». Державною програмою компенсацій скористалось більше як 2 тисячі підприємств.

Стабілізацію економіки в адміністрації очікують восени. Це за умови зменшення захворюваності на коронавірус. Якщо зростуть обсяги виробництва – збільшиться і мінімальна зарплата в тих галузях, що тимчасово призупинили діяльність.

 

" " " "