Україна наближається д кульмінації виборчого процесу – за кілька днів, 25 жовтня, відбудуться місцеві вибори

771

Україна наближається до кульмінації виборчого процесу – за кілька днів, 25 жовтня, відбудуться місцеві вибори. Громадяни, котрим виповнилося вісімнадцять, обиратимуть депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Підготовка та проведення виборів, окрім Основного Закону, регулюється Виборчим кодексом України та іншими законами й актами. І якщо ваше виборче право порушено, можете звертатись до суду. Утім, зважте, що ця категорія справ має важливі особливості.

Якщо ви не знайшли себе у списках виборців,стали свідком прихованої агітації або ж кандидат у мерське крісло вручив вам агітки без вихідних данихта ще й додав в подарунок небрендовану флешку – ідіть до суду: ваше виборче право порушено.

Такі справи підсудні адміністративному суду. Якщо ж оскарження стосується рішень (ч. 5 ст. 273 КАС України), дій чи бездіяльності дільничних виборчих комісій, кандидатів (ч. 4 ст. 276 КАС України) у депутати сільської, селищної ради чи на посаду сільського, селищного голови, регіональних (ч. 3 ст. 275 КАС України) ЗМІ, які порушують законодавство про вибори, або ж уточнення списку виборців (ч. 2 ст. 274 КАС України) – тоді вам до місцевого загального суду. І бажано поспішити. Бо перевіряти, чи є ви у списку виборців, у день голосування буде запізно.

Швидкоплинність виборчого процесу, часові обмеження його кожного етапу відображенні у виборчому законодавстві, яке визначає чіткі строки оскаржень рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів виборчого процесу.

Цей термін скорочується до двох днів, якщо оскарження стосується порушення прав під час голосування або ж підрахунку голосів. Стільки ж відведеной на подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції. При чому апелювати слід до адміністративного апеляційного суду. Для прикладу, рішення судів Хмельницької області у виборчих справах оскаржують до Сьомого апеляційного адміністративного суду, що знаходиться у Вінниці.

До лімітованого часу цьогоріч додалися ще й карантинні обмеження. Тож можна убезпечити себе – і подати заяву про розгляд справи без участі сторони, в письмовому провадженні, при цьому, на 2-денні строки розгляду це не вплине. Якщо ж таки ви вирішили брати участь в судовому засідання, тоді обов’язково зазначте у позовній заявітелефон і електронну пошту – для екстреного зв’язку. Звернутися ж до суду можна у будь-який час: від початку виборчого процесу місцеві загальні та адміністративні суди працюють в особливому режимі – 24/7.

" " " "