УКРАЇНА СОБОРНА

364

22 січня Україна відзначає день Соборності. 103 роки тому Українська народна республіка та Західно-Українська народна республіка об’єдналися в одну державу. Жителям Хмельниччини, а тоді Подільської Губерніяльної Народної управи про акт Злуки першим розповів журнал «Село». Його оригінальне видання нині зберігається у Хмельницькому обласному державному архіві .

Пожовтілим шпальтам більше як сто років. Часопис «Село» розповідав переважно про місцеві новини.

Але номер за січень 19 року містить статтю державної ваги. Вона називається «Злука Західної України з Україною Східною».

Цей журнал чи не єдиний оригінальний документ у Хмельницькому архіві, що стосується Соборності. Решта – копії документів. Як от 4 універсал, в якому проголошували акт злуки.

Відзначати свято Злуки українських земель розпочали в Незалежній Україні,- каже науковець Віталій Галатир. За радянських часів про це можна було лише мріяти.

Вперше пам’ять про соборність спробували відродити 21 січня 1990 року. Тоді від Києва до Івано-Франківська громадськість організувала живий ланцюг єднання. Хмельничанин Лев Бірюк один із його учасників. Каже, це була перша масштабна акція новоствореної організації «Рух».

Традиційно хмельничани та тернополяни відзначають День Соборності на Збручі. Століття тому по цій річці пролягав кордон між Українською народною республікою та Західно-Українською народною республікою.

" " " "