УКРАЇНІ – 30!

836

У нашої України сьогодні іменини! 30 років, як ми незалежні, як нас визнав світ, як ми пліч-о-пліч разом будуємо своє майбутнє. Коли з успіхом, а коли із невдачами. На майдані Незалежності спробували охопити ледь не усі визначні події від моменту народження, до сьогодення. Спершу поринули у минуле. Імпровізованим театральним дійством, під час якого Левко Лук’яненко створив акт проголошення незалежності України, а українці на першому референдумі сказали «ТАК» новій державі. До слова, Хмельниччина тоді віддала понад 96% голосів «за» Незалежність.

Так було 30 років тому, а нині нам є чим пишатися. За цей час ми ухвалили одну із найдемократичніших Конституцій у світі, маємо свою валюту, яка, до речі теж вважається однією із найкрасивіших, відстояли дві революції (Помаранчеву і революцію Гідності), створили одну із найпотужніших армій в Європі, провели децентралізацію, реформу, яку ЄС називає ледь не зразковою. І за цими здобутками стояли люди, професіонали у своїй галузі. Сьогодні саме їм дякує держава і область.

За вагомий внесок у соціально-економічний розвиток України і регіону, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк нагородила пів сотні гідних хмельничан: військових, правоохоронців, освітян, виробників, аграріїв, держслужбовців, спортсменів, економістів, управлінців, рятувальників і медиків. Серед них і Лариса Притуляк головна лікарка Хмельницького обласного пренатального центру. Гінекологиня каже, вже давно збилася із рахунку, скільком українцям допомогла з’явитися на світ.

Після нагородження  – конкурс для громад. Їх на Хмельниччині – шість десятків. Кожна намагалася якнайкраще презентувати себе загалу. Для цього потрібно було створити фотозону у формі величезної книги, в якій би розповідалося про цікавинки і здобутки територій. Членів журі здебільшого приймали з хлібом-сіллю.

Тим часом на майдані з’являються захисники України. Хода героїв із портретами тих, хто поклав життя за Незалежність, на знак вшанування полеглих та з нагоди відновлення України сьогодні крокувала центральними вулицями – від Ангела Скорботи до майдану. Фінальна точка  – стела героїв.

Наступна локація  – погашення марки. Укрпошта до Дня Незалежності  ввела в обіг поштову марку та поштовий блок із зображенням  Монумента Незалежності. Йдеться про  52-метрову колону  зі статуєю Берегині-Оранти, яка тримає в руках калинову гілку. Символічну церемонію погашення марки виконують керівники області.

Ну і звісно без рекорду сьогодні ніяк. Громадська організація «Хмельниччина без сиріт» організувала створення найбільшої картини про Україну. Родзинка у тому, що полотно мають намалювати понад 1000 людей.

Тим часом презентація громад завершилася і журі визначило переможців. Перше місце здобула Волочиська ОТГ, а гран-прі здобула Ярмолинецька тергромада!

" " " "