Українські силовики демонстрували фінським колегам роботу кінологічних служб

920

Клікер і метод завмирання. У Хмельницькому силовики-кінологи з усієї України обмінювалися досвідом із фінськими митниками щодо навчання службових собак. Іноземну делегацію підкорили професіоналізм і грація наших чотирилапих правоохоронців.  Кінологічні розрахунки блискуче демонстрували навики пошуку вибухівки і наркотиків, затримання злочинців та охорону людей.

Оплески фінської делегації зірвала Ірма породи маленуа.  Їй усього 10 місяців.   Характер непосидючий, а прізвисько  – на честь урагану. Вона лишень незабаром поповнить лави чотирилапих бійців Львівської митниці.

А от досвідчений німецький вівчар Лорд уміє куди більше за Ірму. Пес вже три роки служить на варті закону.

Лічені секунди і Лорд виявив порушника. Інструктор-кінолог каже, так можна виховати тільки любов’ю і повагою. До слова, кілька блоків цигарок для пса – дріб’язок. На його рахунку є значно більші партії контрабанди.

Нині українські кінологи змінили тактику навчання службових собак. Раніше пес мав  голосом чи лапою вказати на порушення. Тепер же діють методом завмирання. А ще додався маленький, але важливий засіб комунікації – клікер. Його ще півстоліття назад  американці випробували на  дельфінах. А чотири роки тому клікер появився в Україні.

Клікер і метод завмирання для фінських митників – не нові.  Іноземців вразило різноманіття порід, яке використовують українці. Крім того, члени делегації кажуть, що їхні чотирилапі більше тренуються в реальних умовах: на аеропортах, вокзалах та пунктах пропуску.

Тим часом, наші  інструктори кажуть, українська і фінська школи кінології дуже подібні. Відмінність лишень в термінах і диференціації напрямків підготовки.

Своїх найкращих чотирилапих бійців продемонстрували кінологічні команди української митниці,  Національної поліції,  Прикордонної академії і охоронної служби. Обмін досвідом триває. Тепер українські кінологи матимуть змогу побачити як працюють фінські колеги на їхній території.

" " " "