«Безпечне місто» – як працює система відеоспостереження у столиці. Підсумки тижня

1132

Під прицілами камер. У столиці  4 роки тому запровадилипрограму «Безпечне місто». Засобами відеоспостереження  оснастили в’їзди та виїзди, а також найбільш людні місця.  Усі  записи надійно зберігаються  у  базі даних ситуаційного центру.Доступ до неї мають силові структури. Працює над безпекою і влада Хмельницького. Ще у 2017 році  тут почали будувати оптоволоконні мережі. Зараз у місті 200 камер, потрібно ще стільки ж. Тож як  автоматизовані системи контролю допомагають у розкритті злочинів  і не тільки ?

Смарт-технології – у сучасному місті. У столиці продемонстрували, як система відеоспостереження контролює не лише діяльність комунальних служб, а й допомагає шукати злочинців. Розпочалось все у 2017 році. Тоді в рамках програми «Безпечне місто» у Києві встановили камери у центрі та на виїздах. Провадженням усіх систем займається комунальне підприємство «Інформатика».

Загалом в місті понад сім тисяч різних камер. Після встановлення камер на підприємстві задумались над обробкою даних. Адже сам запис не допоможе розкрити злочин. Тож тепер усі записи опрацьовують – сучасні технології дають можливість  фіксувати обличчя, температуру повітря, номерні знаки навіть у темну пору доби.

Для створення такого центру з бюджету столиці виділили близько 400 мільйонів гривень. А на обслуговування  систем підприємства у 2019-му витратили більше ніж 8 мільйонів. Такі вкладення  у столиці вважають виправданими – це допомагає знизити рівень злочинності. З 2018 року камери поєднали у систему  та встановили нові. І це допомогло боротись із зловмисниками – рівень злочинності у публічних місцях знизився до 56 відсотків. У 2016 році у Києві щоденно фіксували 15-17 грабежів. У 2019-му – лише 5.

Зараз підприємство працює над впровадженням більш інноваційних систем, що реагують на рух, вигук, звук. Також комунальне підприємство встановило по місту 6 кнопок екстреного виклику допомоги. Сигнали скеровуватимуть у ситуаційний центр. Загалом у Києві планують встановити 40 таких кнопок.

Відкрите комунальне майно, картка киянина,електронний квиток – усі ці сервіси дають можливість відслідковувати рух бюджетних коштів. Комунальну техніку також оснастили  GPS–трекерами. У нашому місті ще з 2017 року розпочали будівництво мережі відеоспостереження. Загалом за містянами спостерігають близько 2 сотень камер.

На систему відеоспостереження місто вже витратили близько трьох з половиною мільйонів гривень.  І на цьому фінансування не закінчується.

Загалом , аби покрити територію нашого  міста відеонаглядом, потрібно 5 сотень відеокамер.

 

 

 

" " " "