Космічний центр на Хмельниччині успішно зв’язався із супутником “Січ-2-30” (ФОТО)

647

Уперше за 10 років супутник українського виробництва вчора, 13 січня, о 17:25 запустили на ракеті у США. А вже ввечері космічний центр, що базується у Дунаївцях успішно зв’язався з ним.

Деталі першого сеансу зв’язку з українським супутником «Січ-2-30», котрий вивела на космічну орбіту ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX , з’явилися на сторінці Президента України.

«З приємністю повідомляю, що Національний центр управління та випробувань космічних засобів, що у Дунаївцях на Хмельниччині успішно провів перший сеанс зв’язку з нашим супутником «Січ-2-30», який сьогодні був виведений на космічну орбіту. З апаратом встановили стійкий зв’язок, уся бортова система працює у штатному режимі”, – йдеться у повідомленні глави держави.

Космічний апарат може робити знімки роздільною здатністю до 8 метрів та працюватиме протягом 5 років.

Головним конструктором супутника є Костянтин Білоусов, начальник проектно-конструкторського бюро космічних апаратів, систем вимірювань і телекомунікацій КБ “Південне”. Він зазначив, що «Січ-2-30» забезпечить Україну доступом до інформації, якої вона не мала останні десять років.

Також головний конструктор додав, що наша дежава, завдяки супутнику отримуватиме цифрові зображення поверхні планети, які зможе згодом застосовувати в землекористуванні, сільському та лісовому господарстві, картографії, для контролю водних ресурсів. Також з допомогою даних з “Січ-2-30” Україна зможе моніторити надзвичайні ситуації та стихійні лиха, у сфері безпеки й оборони та вчасно виявляти протиправну діяльність.

“Сподіваюся, що це – перший з тих восьми супутників, що будуть виготовлені в межах стратегічної програми, яка чекає затвердження Верховною Радою України»,- зазначив Володимир Тафтай, голова Державного космічного агентства України.

Нагадаємо, до створення українського супутника залучили цілу групу вітчизняних професіоналів: конструкторів, інженерів, ІТ-фахівців та випробувачів. Ці люди, за словами Президента, довели спроможність створювати нові зразки сучасної космічної техніки та утверджувати Україну як потужну космічну державу.

Отож, космічний апарат «Січ-2-30» розробило та виготовило ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля» разом з українськими підприємствами «Хартрон-Аркос ЛТД» (Харків), «НВП «Хартрон-Юком» (Запоріжжя), «Захист і автоматизація об’єктів НДІРВ» (Харків), КБ «Арсенал» (Київ), Державне науково-дослідне підприємство «Конекс» (Львів), Львівський центр Інституту космічних досліджень НАН України та НКА України, ДП ВО «Київприлад».

 

" " " "