Митниця не дає добро: що буде з дизпаливом

На початку жовтня український ринок дизпалива може відчути велику нестачу

966

Український ринок дизпалива під загрозою. І справа не лише в тому, що бойовики вивели із ладу найбільший нафтопереробний завод у Саудівській Аравії. І не лише через те, що надходження російського продукту також обмежені. Додала олії у вогонь і наша рідна українська митниця. На сьогодні  вона фактично заблокувала другий за величиною перевалочний термінал “Южный” в Одеському порту, повідомляє директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.

Митниця зупинила розвантаження танкера із 27 тоннами дизпалива, що прибуло з Греції. Причина – начебто перевищення вмісту сірки у цій партії палива. Через це розвантаження танкера призупинили. Як сюжет розвиватиметься далі, невідомо. За графіком вже 25 вересня в Одесу має прибути ще один танкер з дизпаливом – 25-тонний. Однак через те, що роботу перевалочного терміналу паралізовано, оператор може скасувати цей рейс. А за ним і ще один, який очікується ще через кілька днів. Отже морський шлях надходження палива на сьогодні фактично паралізований.

Радимо переглянути: Від мінусів ніхто не відхрещується: у Хмельницькому визначились із проблемами, котрі заважають нормальній роботі тролейбусів та маршруток.

А тепер найсмішніше: за моїми даними, причина кризи в “Южном” – глава енергомитниці Ігор Піковський, що образився на постачальника. Мовляв, ти просиш мене оформити вантаж, однак робиш це без поваги. Тому отримайте за всією строгістю закону в комплексі з умінням налаштовувати на потрібний лад лаборантів митної лабораторії. Ця “виховна робота” відбувається на тлі кризи поставок, спроб диверсифікувати ринок і зростання цін в опті на 3 грн/л за 10 днів”, – пише Сергій Куюн.

Є ще один шлях постачання дизпалива до нас – залізницею з Білорусі. Він працює більше-менш ритмічно. Проте деколи виникають проблеми із нестачею вагонів-цистерн. А крім того, з 15 вересня зупинився на ремонт Мозирський НПЗ, який постачає нам нафтопродукти.

Отже, якщо найближчими днями митники не розблокують  роботу перевалочного терміналу в Одесі, на українських споживачів дизпалива чекають непрості часи і непрості ціни. Про те, що за цим підтягнеться і решта цін, мабуть, говорити не варто.

Власне, таку ж думку висловлює і автор публікації.

" " " "