На швидкість звільнення Європи від російської нафти впливає ряд чинників, – Сергій Лабазюк

278
Рада ЄС офіційно затвердила шостий пакет економічних і персональних санкцій, спрямованих проти РФ і Білорусі. Нагадаємо, що ЄС вирішив заборонити закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів з Росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме від шести місяців для сирої нафти та до восьми місяців для інших нафтопродуктів.

Проте, наскільки швидко Європа може стати дійсно енергетично незалежною – залишається під питанням. На процес звільнення від економічних кайданів агресора впливає багато чинників. Таку думку в прямому ефірі телеканалу “ТВ7+” висловив народний депутат України Сергій Лабазюк.

“Європі швидко відмовитися від імпорту нафти неможливо. Адже потрібен час для пошуку та налагодження нових логістичних шляхів, нарощування потужностей власних і зарубіжних заводів, розвиток альтернативних видів палива (біогаз, біоетанол, біометан та ін.). Європа вже відчуває економічні втрати, а попереду ще осінь і опалювальний сезон. Ріст ціни газу та нафти тягнутиме за собою не тільки здорощання комунальних послуг, а й продуктів”, – вважає політик.

На переконання Лабазюка, чим довше затягується війна в Україні, тим менше європейські політики будуть готові до продовження санкцій: “Європа, я думаю, буде підштовхувати нас до мирних переговорів чи ба більше – поступків. Але після жахіттів, які ми пережили, мови про “умиротворення” не може бути… Наші партнери задля досягнення миру в цивілізованому світі повинні зрозуміти – потерпати прийдеться, і прийдеться потерпіти від цього потерпання. Інакше нам не здолати агресора, бо він розуміє виключно мову сили”.

За його словами, не варто недооцінювати введення часткового ембарго на нафту, адже це позитивний сигнал для України. Проте на майбутнє для нашої дипломатії залишається ще широкий спектр роботи над посиленням санкцій: в форматі співпраці з партнерами та заклику до більш рішучих дій.

 

" " " "