Нардеп Лабазюк зібрав на обговорення підприємців Хмельниччини: про що домовилися

464

Вже 7 вересня стартує новий політичний сезон у Верховній Раді України – народні депутати зберуться в сесійній залі, аби продовжити роботу над законодавчими нормами. Напередодні народний депутат України Сергій Лабазюк зустрівся з представниками бізнесу Хмельниччини.

Обговорення ключових законодавчих завдань відбулось за круглим столом в стінах торгово-промислової палати у Хмельницькому. На робочу зустріч прибули підприємці зі всієї області зі спільними проблеми, як від зростання вартості енергоносіїв, так і до змін у митному кодексі. Акумуляторний завод зі Старокостянтинова, до прикладу, як сировину використовує відпрацьовані акумулятори. Їх завозять з-за кордону та платять 5% ввізного мита.

«5% в нашому не дуже маржинальному прибутковому виробництві ключові. Це все, що ми можемо заробити, тому віддати їх на мито на ввозі це дуже критично для нас. Ми прагнемо, аби цей відпрацьований лом акумуляторів розглядали як сировину, а не як вироби», – ділиться проблематикою Андрій Колєсніков, директор ТОВ «Мегатекс Індастріал» (м. Старокостянтинів).

На ПрАТ «Хмельницька макаронна фабрика» – свої проблеми. Підприємство турбує ріст цін на енергоносіїв, а ще брак кадрів. За словами заступника голови правління фабрикою Віталія Урбана, наразі вони нарощують темпи виробництва, проте кадрів катастрофічно не вистачає.

Деражнянський молочний завод, який на зустрічі представляв директор Валерій Яглінський, також стурбований ростом тарифів на енергоносії. До всього, товариство наполягає на зменшенні 20% ПДВ, що могло би дасть знизити вартість готової молочної продукції: «В багатьох сусідніх країнах на готову молочну продукцію в торгових мережах ПДВ не 20%, як в нас реалізовується, а 10%, в Німеччині взагалі – 5%, а в Америці та Австралії воно взагалі відсутнє».

Загалом питань у бізнесу назбиралось чимало, проте вирішити їх без державної підтримки не вдасться. Тому далі, після робочої зустрічі, усі пропозиції та ініціативи розглядатимуть у столичних кабінетах.

Зі своєї сторони, народний депутат Сергій Лабазюк пообіцяв представникам бізнесу організувати зустріч з профільними міністрами, аби зрушити справу з початкового етапу. Єдине, зробити це потрібно до того, як формуватимуть державний бюджет на наступний 2022 рік.

«Напрацюємо ту базу питань, з якими потрібно зустрічатися з міністрами, можливо, і з прем’єр-міністром. Це потрібно для того, аби розуміти ще на початковому етапі формування держбюджету-2022, кому потрібні пільги, чи це має бути держана підтримка, чи це має бути державне кредитування, але обов’язково ми повинні знайти шлях підтримки вітчизняного бізнесу. Бо саме він генерує прибуток в нашій державі», – підсумував зустріч Сергій Лабазюк.

Як результат круглого столу – створена робоча група, тому за тиждень підприємці мають окреслити проблеми та запропонувати шляхи їх вирішення.

Нагадаємо, що на минулому тижні парламентар став ініціатором подібної робочої зустрічі з освітянами Хмельницької області. Разом з педагогами та вчителями обговорити проблеми освітньої галузі області та напрацювати механізми їх вирішення. Як кажуть представники загальних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, після децентралізації постало питання співпраця освітян із громадами.

 

 

" " " "